'İstanbul'u 'dijital finans merkezi' için önemli bir fırsat bekliyor'
Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, "Bu dönemde İstanbul'u da dijital finans merkezi için önemli bir fırsat beklediğini düşünüyorum" dedi.
Uzun yıllardır teknolojiye yatırım yapan Türk bankacılık ve finans sektörünün dijitalleşme de yakaladığı başarı tüm dünyanın malumu. Bankacılık sektörü yıllardır dijitalleşmeye yaptığı yatırımın karşılığını da koronovirüs döneminde aldığı aksiyonlar ve aksatmadığı iş sürekliliği ile aldı ve almaya devam ediyor. Peki önümüzdeki dönemde Türkiye'nin önünde bu anlamda ne gibi fırsatlar duruyor? Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, bu dönemde İstanbul'u 'dijital finans merkezi' olmak için önemli bir fırsat beklediğini düşündüğünün söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Doğan, bankacılık sektöründe önümüzdeki dönemde önemli değişiklikler beklediğini ifade eti.
'DİJİTAL PARAYA GEÇİŞTE DAHA CESARETLİ OLACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM'
Dünyanın içinden geçtiği koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan krizin genelde 2008 ekonomik krizine benzetildiğini belirten Doğan, "Ama bu 2008 krizinden farklı bir şey. 2008 krizinden hemen sonra kripto paralar ortaya çıkmıştı ve merkezi olmayan bir siteme bağlıydı. Şimdi pandemi sonrası hükümetlerin gücünün ve öneminin çok daha arttığı bir döneme girdik. Ben parasal tarafta da bu dönemde dijital paraya geçişte daha cesaretli olacağımızı düşünüyorum. Bu dönemde İstanbul'u da dijital finans merkezi için önemli bir fırsat beklediğini düşünüyorum" diye konuştu.
'YENİ DÖNEMDE ISLAK İMZA GEREKTİREN İŞLERİN DE DİJİTALE TAŞINDIĞINI GÖRECEĞİZ'
"İçinden geçilen salgın sürecinin yaşattığı tecrübe ile yeni dönemde artık daha fazla işlemi, ıslak imza gerektiren işlemleri de dijitale taşındığını göreceğiz" diyen Yakup Doğan, yeni dönemin fiziksel dünyadaki işlemlerin dijitale taşınacağı bir dönem olacağının altını çizdi. Doğan, "Tabi ki, çoğu mevzuatın değiştirilmesini gerektiren işlemler. Çek-senet işlemleri, tapu işlemleri, rehin işlemleri, ipotek işlemleri gibi işlemleri eğer dijitale taşıyabilirsek, fiziki bağımlılığımız tamamen ortadan kalkacak" değerlendirmesinde bulundu. Salgın döneminde bankacılık sistemine dahil olan kesimde üç alanda değişiklikler gördüklerinin altını çizen Doğan, bunları alışveriş alışkanlığının değişmesi, bankacılığı kullanım şeklinin değişmesi ve tasarruf eğiliminin artması olarak sıraladı. Alışverişteki değişikliğin çok çarpıcı olduğunu belirten Doğan, daha önceden her 4 alışverişten 1'ini uzaktan yaparken, mart ve nisan ayında ise her 10 alışverişin 8'inin elektronik olarak yapıldığını söyledi. Doğan, "Yüzde 20 olan temassız ödeme yüzde 48'e, yüzde 21-22 olan e-ticarette yüzde 31-32'ye çıkmış durumda" dedi. Bu dönemde ATM'lere daha az gidildiğini ifade eden Doğan, buna karşın ATM'den normal dönemde çekilen tutarın yüzde 40 fazlasının çekildiği bilgisini verdi. ATM'den para çekiminde karekod kullanımının arttığını belirten Doğan, mobil bankacılığa daha önce sadece bilgi sormak için giren müşterilerin de artık işlem yapmaya, fatura ödemeye ve para transferi yapmaya başladıklarını vurguladı. Bu dönemde tasarruf alışkanlıklarının değişmeye başladığını belirten Doğan, "Tasarruf etmeye başladık. Müşterilerin tasarruflarını çeşitlendirmeye başladıklarını gözlemliyoruz. Yatırım fonlarına, vadeli mevduata ve borsa işlemlerine ilginin arttığını görüyoruz" dedi.
'BANKACILIK SİSTEMİ İÇİNDE OLMAYAN KESİMİN FİNANSAL ERİŞİMİ ARTIYOR'
Henüz bankacılık sistemi içinde olmayan müşterilerin davranışlarında da değişimler gözlemlediklerini ifade eden Doğan şöyle devam etti: "Finansal erişim açısından bakıldığında eski normalde finansal erişim müşterinin bankada hesabı olması, buradan para transferi yapması, ya da faturalarını ödemesi şeklindeydi. Şimdi yeni normalde ise finansal erişim aslında müşterinin temassız işlem yapabilmesi ve dijitalde derinleşmesi anlamına geliyor. Yani aslında farklı bir yere doğru gidiyoruz. Buradaki artışı da şöyle görüyorum; bizim özellikle banka müşterisi olmayan kesim için bir sanal kart çözümümüz var, bunu mobil bankacılık üzerinde kullanmaya başlıyorlar. Buraya para yatırıp e-ticareti ve diğer ödemeler buradan yapıyorlar. Nisan ayında buradaki rakamlar diğer aylara göre yaklaşık iki katına çıktı. 25 bin yeni finans sektörüne dahil olmayan kişi burada işlem yapıp kullanmaya başlamıştı. Yani bu davranışların ben devam edeceğine inanıyorum. Bundan sonra da bir restoranda ya da başka bir yerde ödeme yaparken ilk tercihi temassız ödeme olacak. E-ticarette de bunu devam ettireceğimizi düşünüyorum."