Bloomberght
Bloomberg HT Haberler “İstanbul’daki konut metrekare fiyatları ile Almanya neredeyse aynı”

"İstanbul'daki konut metrekare fiyatları ile Almanya neredeyse aynı"

Türkiye'de insanların artık büyük kentlerde konut almayı hayal etmediğini belirten Consera Yapı Endüstri Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, "Bizim şu anda İstanbul'daki metrekare fiyat ortalamamız Almanya ile neredeyse aynı. Kişi başı milli gelir 50 bin euro olan bir Ülke ile, kişi başı milli gelir 10 bin olan bir ülkedeki konut metrekare satış fiyatı metropol kentlerinde aynı" dedi.

Giriş: 29 Haziran 2024, Cumartesi 18:54
Güncelleme: 29 Haziran 2024, Cumartesi 19:02

Katıldığı Bloomberg HT yayınında konut sorunan ilişkin değerlendirmelerde bulunan Consera Yapı Endüstri Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, ülkede konut sorunu konusunda büyük bir belirsizlik, arz sorunu ve gelmesi muhtemel vergilerin son tüketiciyi zor durumda bırakacağını söyledi.

İstanbul’da metrekare fiyatların Almanya ile neredeyse aynı olduğuna dikkat çeken Şimşek, insanların artık büyük kentlerde konut almayı hayal etmediğini belirtti.

Şu anda Dünyada 1,6 milyar insan aslında konut krizi içinde olduğunu ve Türkiye’nin o ülkelerden biri olduğunu söyleyen Şimşek, “Fakat bu git gide büyüyor. Ekonomi başta olmak üzere bunu tetikleyen birçok unsur var, deprem, iklim değişikliği gibi. Tabi bunların hepsi aynı anda ülkemizin başına geldiği için şu anda bir takım önlem başlığı altında alınan kararlar aslında piyasayı direk etkiliyor.

Ülkemizde en kısa sürede en fazla vergi toplama yolları belli bunlardan bir tanesi de gayrimenkul. Yani ülkelerde kriz olduğu zaman önce gayrimenkul durur. Bir de bunu yüzde 25 gibi bir vergiyle tekrar talep oluşmasın diye durdurursanız mesele başka bir noktaya gidiyor. Vergi artışında günün sonunda son kullanıcı bedel ödeyecek. Her zaman her şeyin bedelini son kullanıcı yani halk öder. Bizim Ülkemizde bütün acı reçetelerin sonunu halk öder. Burada da maalesef bedeli kiracı ödeyecek. Burada çözülmesi gereken bir sorun yumağı var, bu sadece vergi indir kaldırla olacak bir şey değil.

Şu anda ciddi bir şekilde talebi durdurmak ve ekonomiyi soğutmak olduğu için genel politika bu da tabi en büyük kalemlerden birisi olduğu için bu önlemlerin hepsi süreci donduracaktır” diye konuştu.

Arsa satışları arttı

Konut satışları geçen seneye göre yüzde 17 düştüğünü aktaran Şimşek, konut dışı gayrimenkul arsa, tarla satışlarını yüzde 58 arttığına dikkat çekerek, “Bugün İstanbul’da, İzmir’de, büyük şehirlerde konut almayı artık insanlar hayal etmiyor. Birgün konut alabilir miyim yok artık hayal etmiyor. Diyor ki ben en azından şehir dışından kendime bir yer, parsel alayım ve buraya bir şey yapayım. İnşallah burada olumsuz şeyler olmaz da regüle edilebilir” değerlendirmesini yaptı.

Yabancıya satışlar düştü

Son iki senedir Ruslar, Ukrayna ve İranlıların çok ev aldığını ancak şu anda ekonomik durumdan kaynaklı bu alımlar ağırlıklı Dubai, Abu Dhabi, Katar’a kaymış durumda olduğunu söyleyen Şimşek, “Bizim şu anda İstanbul’daki metrekare fiyat ortalamamız Almanya ile neredeyse aynı. Kişi başı milli gelir 50 bin euro olan bir Ülke ile, kişi başı milli gelir 10 bin olan bir Ülkedeki konut metrekare satış fiyatı metropol kentlerinde aynı.

Şu anda da arz tarafı da çok durgun ve umutsuz. Çünkü işini çevirmek zorunda olan tüccar, esnaf satmak zorunda çünkü krediye erişim yok. Bir an önce burayı düzeltmemiz lazım. Eylül ayından sonra düzeleceği konusunda bir his var inşallah o dala tutunabiliriz” diye konuştu.

Description

Cironun yüzde 70 ihracat

Şirketin hedeflerine ilişkin de bilgi veren Şimşek özetle şu noktalara değindi:

İhracatımız çok iyi zaten son 4 yıldır ciromuzun yüzde 70’ini ihracat oluşturuyor. Arsa problemine de yeni nesil konut anlamına gelen Homera markasıyla bir paket ev çözümü sunacağız. İnsanlar galeriden araç alır gibi bizden konut alabilecekler hatta bir araya gelip, bizden indirim isteyip işlerini birlikte çözümleyebildikleri bir platform hazırladık çok yakında sunacağız.

Şu anda Türkiye’deki toplam yapı stokunun yüzde 5’i çelik. Maalesef bunun yüzde 1’i konut grubu yapılardan oluşuyor. Biz bir çelik devi ülkeyiz. Ülke olarak Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden biriyiz ama kullanımına gelince çok alttayız.

Biz Türk Yapısal Çelik Derneği olarak bizim hedefimiz önümüzdeki 10 yıl içinde toplam yapı stoğunu yüzde 30’a getirmek. Yani 100 konutun 30’unu çelik olarak inşaa etmek. Dünyadaki karbon salınımının yüzde 38’ini inşaat sektörü yapıyor, biz bu endüstriyel akla geçtiğimiz zaman karbon salınımını da düşürüyoruz.”