Bloomberg HT Haberler "İsveç, Euro Bölgesi'ne yakın gelecekte katılmayacak"
Haberler

"İsveç, Euro Bölgesi'ne yakın gelecekte katılmayacak"

  • İsveç Maliye Bakanı Elisabeth Svantesson, yakın gelecekte Euro Bölgesi'ne katılmayacaklarını açıkladı.

Giriş: 17 Şubat 2026, 12:15
Güncelleme: 17 Şubat 2026, 12:15

Brüksel'de gazetecilere açıklama yapan İsveçli bakan, potansiyel olarak tek para biriminin benimsenmesinin takvimi hakkında sorulan soruya, beklentisinin önümüzdeki birkaç yıl olmayacağı yanıtını verdi.

İsveç, Avrupa Birliği'nin (AB) uzun süredir üyesi olmasına rağmen, yaklaşık otuz yıldır kullanılan ortak para birimine katılmaya bugüne kadar direndi. 2003 yılında yapılan bağlayıcı olmayan İsveç referandumunda, seçmenlerin yaklaşık yüzde 56'sı euroyu benimsemeyi reddetti ve sonraki hükümetler de bu sonuca saygı duydu.

Svantesson yaptığı açıklamada, "Jeopolitik ve jeoekonomik olarak yeni bir dünyadayız ve bu nedenle İsveç için gelecekte euronun olup olmamasının iyi olup olmadığını görmek önemli diye düşünüyorum" dedi.

Svantesson, temsil ettiği mevcut merkez sağ hükümetin Eylül ayındaki seçimlerden sonra iktidarda kalması halinde euro ile ilgili bir araştırma başlatacağını söyledi. Bakan, "İhtiyaç duyduğumuz şey, Euro Bölgesi'nin dışında kalarak İsveç ekonomisi için iyi ve kötü olan şeyleri inceleyecek gerçekten iyi bir komisyon" dedi.