Advertisement
HABERLER ABONE OL

İsveç'te Pazar günü gerçekleşen genel seçimlerin ardından resmi olmayan sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 90'ı sayıldı, seçimler sekiz yıllık Sosyal Demokrat partinin iktidarının ardından yeni bir hükümete işaret etti.

Uzun süredir tolerans ve açık fikirlilik değerleriyle gurur duyan İsveç'te, seçim sonuçlarının tarihi bir değişime işaret ettiği ifade ediliyor.

Öncü sonuçların en erken Çarşamba günü belli olacağı belirtilirken bugün açıklanan veriler, parlamentodaki 349 koltuğun 176'sını Muhafazakar Parti, İsveç Demokratlar Partisi, Hristiyan Demokrat Parti ve Liberal Parti'den oluşan blokun, 173'ünü ise merkez-solun aldığını gösterdi.

Göçmen karşıtı İsveç Demokratlar Partisi, Muhafazakar Partisi'nin yerine geçerek İsveç'in en büyük ikinci partisi ve en büyük muhalefet partisi konumuna gelmeye hazırlanırken, bu durum halkın sağa yöneldiğini gösteren bir kanıt oldu.

Ancak İsveç Demokratlar Partisi ikinci en büyük parti konumuna gelse dahi sağ blokun başbakan adayının Muhafazakar Parti lideri Ulf Kristersson olacağı düşünülüyor.

İki blok arasında başa baş mücadele devam ederken, yurtdışında kullanılan oylar ve posta yoluyla gönderilen bazı oyların sayılması bekleniyor. İsveç'in mevcut Sosyal Demokrat Başbakanı Magdalena Andersson, seçim gecesi yenilgiyi reddetti ve sonuçların çok yakın olduğunu belirtti.

Muhafazakar Parti lideri Kristersson, iktidara gelmesi durumunda Hristiyan Demokrat Partisi ve mümkünse Liberal Parti ile birlikte bir hükümet kurmak istediğini ve İsveç Demokratlar Partisi'nden yalnızca parlamentoda destek alacağını ifade etti.