Advertisement
HABERLER ABONE OL

ZELİHA SARAÇ

İşveren emeklilikte yaşa takılanların getireceği olası kıdem tazminatı yükü için devletten destek istiyor.

Bloomberg HT'ye konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı görüşme vasıtasıyla işveren tarafının kıdem tazminatlarının ödenmesi için sıfır ya da düşük faizli bir kredi paketi ya da Kredi Garanti Fonu (KGF) paketi benzeri bir finansman modeli talebinde bulunduğunu belirtti.

İşverenler, EYT ile emekli olup işten ayrılacak çalışanların sayısının yüksek olduğunu belirtirken özellikle büyük işletmelere bu iki modelden biriyle destek verilmesini gerektiğine vurgu yaptı.

Bloomberg HT'ye konuşan kaynak talep edilen finansman desteğinin miktarı ile ilgili olarak bir rakam telaffuz edilmediğini belirtirken, bakanlıktan bu taleple ilgili herhangi bir karşılık gelmediğini ifade etti.

Gözler Aralık ayına çevrilmiş durumda

Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendirdiği belirtilen EYT konusunun Aralık ayında TBMM’de çözülmesi
bekleniyor. İlk etapta 1,5 milyon kişinin emekli edileceği belirtilirken, emekli olup işten ayrılan çalışanlar kıdem tazminatı alabilecek.

Konuyla ilgili olarak en son Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından yapılan ankette işverenlere "Firmanızda çalışanların yüzde kaçı EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamına girmektedir? sorusu yöneltildi. Soruya üye firmaların yüzde 18'i EYT ile emekli olacak çalışanların oranının yüzde 35 ve üzeri olduğunu belirtildi.

Bakan Bilgin, TİSK Yönetim Kurulu toplantısına katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) Yönetim Kurulu toplantısına katılmıştı.

TİSK'ten Çarşamba günü yapılan yazılı açıklamaya göre toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlığında İstanbul'da yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'in konuk olduğu toplantıya, TİSK’in ve bağlı sendikaların yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri ile üye sendikaların genel sekreterleri katıldı.

Toplantıda, Emeklilikte Yaşa Takılanların durumu (EYT) ve asgari ücret başta olmak üzere çalışma hayatının güncel konuları ele alındı.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol, konfederasyonun bu konulara ilişkin görüş, öneri ve beklentilerini aktarırken, Bakan Bilgin, çalışma hayatındaki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

TİSK daha önce bakanlığa konuyla ilgili bir çalışma sunmuştu

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, emekli olup çalışmaya devam edecek çalışanlar için sosyal güvenlik destek primleri nedeniyle işverene teşvik ve kolaylık sağlanmasının önemli olduğunu bildirmişti.

TİSK Başkanı Akkol, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik çalışmaya ilişkin geçen hafta yazılı açıklama yapmıştı.

TİSK'in, EYT'nin etkilerini somut bulgu ve verilerle inceleyen, beklentileri ve çözüm önerilerini ortaya koyan detaylı bir çalışması olduğunu belirten Akkol, düzenlemenin ideal bir yöntemle devreye alınmasının kamu, işçi ve işveren için kıymetli bir gelişme olacağına inandığını bildirmişti.

Konunun nitelikli iş gücü kaybı ve işvereni etkileyecek başta kıdem tazminatı yükünü ve ek maliyetleri gözetecek uygun çözümlerle yönetilmesinin iş gücü piyasalarındaki dengeler açısından kritik olduğuna dikkati çeken Akkol, şöyle devam etti:

"EYT, uzun süredir çalışma hayatının gündeminde olan ve çalışma, arkadaşlarımızın çözümünü beklediği önemli bir konu. TİSK olarak, olası bir düzenlemenin hayata geçmesinin etkilerini somut bulgu, veri ve tespitlerle inceleyen, EYT'lilerin beklentilerini gözetirken diğer yandan çalışma hayatının olası bir düzenlemede nasıl etkileneceğini ortaya koyan derinlemesine bir çalışmamız var. Bu konuda birçok temasta bulunduk ve çalışmamızı Bakanlığımız ile de paylaştık. Tüm tarafların konudan beklentilerini karşılayacak, bir tarafın beklentilerini karşılarken diğer tarafa ciddi yükler getirmeyecek şekilde tasarlanmış ideal bir çözümün üretileceğine olan inancımız tam"

Başta kıdem tazminatı yüklerinin yönetilmesini önemli bulduklarını belirten Akkol, "Emekli olup çalışmaya devam edecek çalışma arkadaşlarımız için sosyal güvenlik destek primlerindeki işveren maliyetleri artışı kaynaklı uzun vadeli maliyet etkileri ortaya çıkabilir. Bu konuda işverenler üzerindeki artan yüklerin sağlanacak teşvik ve kolaylıklarla hafifletilmesini, düzenlemenin tüm bu faktörleri gözetecek şekilde hayata geçmesini önemli görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda TBMM Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Bilgin "EYT konusunda çok açık söyledim. Bugün 1,5 milyon civarında dediğim rakam; Haziran'da aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400" dedi.

1,5 milyon EYT'li var

Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda Cuma günü gün içinde yaptığı açıklamada, milletvekillerinin kendisine sorular yönelttiğini anımsatan Bilgin,

"Aralık ayı içerisinde Meclis'e takdim edeceğiz. EYT ile ilgili bilinen, ezberlenmiş yanlışlar var. İsterseniz o yanlışları biraz düzelterek işe başlayalım. O yanlışlardan biri şu; 'Milyonlarca EYT'li var...' Bu milyonlarca EYT'li 5 milyondan başlıyor, 8 milyona kadar çıkıyor. Bunlar doğru değil. Rakamla ilgili size bilgi vereyim. Şu anda yaş şartını kaldırsak, emeklilikte yaşı bekleyenlerin sayısını tahmin edebilir misiniz? Prim gün sayısı, hizmet yılı şartları duruyor. O şartları kaldıramayız. Şu anda yaş şartını kaldırırsak emekli olabilecek, şartları dolduran 1,5 milyon insan var. Buradan bir çıkış politikasının ortaya konulması için bir çalışma yapılmıştır. Yeni yılda uygulanacaktır. Bugün Meclis'e getirilmesiyle, önümüzdeki hafta getirilmesi ya da daha sonraki hafta getirilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Zaten 2023'te uygulanacaktır. Cumhuriyet'in 100. yılında bu sorun da çözülecektir."

Şartları taşıyanların yüzde 87'sinin özel sektörde çalıştığını söyleyen Bilgin, "Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Kimse endişe etmesin bu sorun Meclis'te çözülmüş olacak" diye konuşmuştu.

Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştirmeyi düşündüklerini ve çalışmayı tamamladıklarını dile getiren Bilgin, "Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta veya bu ay içinde onu uygulamaya geçireceğiz onları kadrolu hale getireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.