Advertisement
HABERLER ABONE OL

İtalya her ne kadar politik karışıklıklara alışkın olsa da Bloomberg’de yer alan habere göre, İtalya Başbakan yardımcısı  Matteo Salvini’nin Başbakan olma çabaları dolayısıyla, tarihinin en kompleks haftasını yaşayacağı öngörülüyor.

Muhtemel sonucun ne olabileceğini tahmin etmek ne kadar zor olsa da kesin olan, piyasaların gelecek hafta Roma’ya odaklanacağı.

Bu kriz Euro Bölgesi’nin üç numaralı ekonomisinin varlıklarını etkileyecek ve dünyada popülist hükümetlerin güç kazanıp kazanmadığına yönelik işaret verecek.

Salı

Başbakan Guiseppe Conte  Senato’ya hitap edecek ve muhtemelen güven oylaması yapılacak.

2018’den bu yana görevde bulunan Salvini’nin aşırı sağcı Lig Partisi ve Di Maio’nun yerleşik düzen karşıtı Beş Yıldız hareketinin zaten bozulan evliliği vergi indirimi gibi temel bir konu üzerinde uzlaşamıyor.

Salı günü Conte güven oylamasından vazgeçebilir ve doğrudan istifasını vermek için Başkanlık Sarayı’na gidebilir.

Krizi yönetmek zorunda kalan 78 yaşındaki Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın alternatf bir koalisyon mu arayacağı yoksa ulusal bir seçime mi gideceği ise henüz bilinmiyor.

İtalyan basınında çıkan haberelere göre, Mattarella 2020 bütçesini tehlikeye atmak istemiyor. Bu süreçte İtalya’nın bütçe konusunda Avrupa Birliği kurallarını ihlkal ederek Brüksel ile başka bir bütçe çatışmasını tetikleyip tetiklemeyeceği ise ihtimaller arasında.

Çarşamba

Conte’nin 11:30’da parlamentonun alt  meclisine hitap etmesi bekleniyor.  Ancak Salı günü istifa etmesi ya da  senatonun güven oylaması yapması halinde milletcvekilleri meclisindeki oturum iptal edilebilir.

Perşembe

Hükümet krizine ek olarak alt meclisin milletvekillerinin sayısını büyük ölçüde azaltacak anayasa reformu hakkında son oylamayı tartışması ve nihai oyu alması planlanıyor.