Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Mart ayında Türkiye'de ithalat değerlerinde tarihi artış kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre İthalat birim değer endeksi Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,3 arttı. Böylelikle Mart ayında endeks tarihinin en hızlı yıllık artışı kaydedildi. Aynı zamanda endekste 6 yılın en yüksek seviyesi izlendi.

Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 15,9, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 39,4, yakıtlarda yüzde 11,3 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 11,7 arttı.

İthalat birim değer endeksi 2021 yılı birinci çeyrekte bir önceki yılın birinci çeyreğine göre yüzde 9,7 arttı.

İhracat birim değer endeksi de yükseldi

İhracat birim değer endeksi Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 4,7, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 17,9, yakıtlarda yüzde 51,9 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 5,9 arttı.

İhracat birim değer endeksi 2021 yılı birinci çeyrekte bir önceki yılın birinci çeyreğine göre yüzde 5,9 arttı.

Değer endeksleri toplam ihracat ve ithalat değerlerinde meydana gelen değişimi ölçmekte kullanılıyor. Değer endekslerinin hesaplanmasında temel yıl dolar değerleri kullanılır. TÜİK'in kullandığı değer endeksinde temel yıl 2015 = 100 olarak alınıyor. Buna göre endeksin 100'ün üzerinde olması ihracat veya ithalat değerinin temel yıla göre daha fazla olduğu, düşük olması ise daha az olduğu anlamına geliyor.