İTO/ Avdagiç: KGF'ye benzer bir paket devreye girebilir
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO İş Dünya Buluşması toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'ye ilettikleri talepler hakkında konuştu. Avdagiç, "Kısa bir süre evvel KGF destekli bir paket açıklanmıştı. Sayın Bakanımız da yine buna benzer bir paketin devreye girebileceğini ifade etti"dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç Bakan Nebati’nin de katıldığı İTO İş Dünya Buluşması toplantısında konuşulanları anlattı.
Bloomberg HT yayınına katılan Avdagiç toplantıda enflasyonla mücadele için iş dünyasının üzerine düşen görevleri konuştuklarını söyledi. Avdagiç toplantıda, abartılı fiyat artışlarının ve fiyatlamalarının gündemde olması gerektiğini ve enflasyonun önce yatay sonra aşağı doğru gidecek bir sürece sokulması konusu üzerinde durduklarını sözlerine ekledi.
“KDV düzenlemesi taleplerini ilettik”
Toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye de ilettikleri talepler hakkında da bilgi veren Avdagiç şunları söyledi:
“KDV düzenlemesine dair beklentileri paylaştık. İki talebimiz var ilki şirketlerin giriş ve çıkış KDV’leri arasında farklılıklar oluşması durumunda şirketlerde biriken KDV’nin hızlı ve etkin bir şekilde iadesi ve mahsubunun gündeme gelmesini talep ettik. Bazı sektörlerde özellikle sağlık,eğitim üzerinde KDV oranlarının gözden geçirilmesini talep ettik. Bakan Bey ise bazı sektörlerde KDV üzerine talepleri teknik olarak değerlendireceklerini söyledi”
Avdagiç ilettikleri ikinci talep hakkında ise, “Diğer bir konu ise fiyat farkı kararnameleri süreci. 2021 son 2022’nin ilk çeyreğini kapsayan kararname çıktı ama şu an yüksek seyreden TÜFE ve ÜFE dikkate alındığında kamuya iş yapan müteahhitler hizmet verenlere hem de hizmet alanların mağduriyetine karşı dinamik fiyat farkı kararnamesi metodolojisinin devreye girmesini ve buna bağlı olarak çeyrek veya aylık bazda güncellenerek devreye giriyor olmasının önemini ifade ettik” diye ekledi.
“Ücretler üzerindeki vergi oranı iyileştirilmeli”
Avdagiç ücretler üzerindeki vergi konusunu konuştuklarını ve işverenlerin büyük yük altında olduklarını politika olarak gündeme alınmasının üzerinde durduklarını söyledi ve ekledi: “Ücretler üzerinde OECD ortalamasını dikkate aldık. OECD’de ücretler üzerindeki vergi yükü yüzde 24 bu Türkiye’de yüzde 38 mertebesinde. Özellikle kayıtlı çalışanı olan şirketler çok büyük bir yük altında. Biz 38’den 24’e bir anda düşmez ama bunu bir politika olarak gündeme alınması ve iyileştirilme yapılması gerektiğini ifade ettik. İstihdamın kesintisiz devamı için teşviklerin gözden geçirilmesini de istedik”
“KGF’ye benzer bir paket devreye girebilir”
Avdagiç son olarak, “Kısa bir süre evvel 150 milyar liralık KGF destekli bir paket açıklanmıştı. Sayın Bakanımız da yine buna benzer bir paketin devreye girebileceğini ifade etti. 2022 de enerji maliyetlerinden dolayı ilave 50 milyar dolarlık bir yük çıktı diş ticaret açığındaki olumsuz etkisini gidermek için Türkiye’nin yatırım istihdam ve üretim ve ihracatının artırılması ve buna bağlı olarak uygun ve makul şartlarda yatırım kredilerinin çok daha efektif bir şekilde devreye girmesi konuştuk” dedi.