Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İTO/Avdagiç: Üçüncü çeyrek büyüme rakamını memnuniyetle karşıladık

İTO/Avdagiç: Üçüncü çeyrek büyüme rakamını memnuniyetle karşıladık

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, üçüncü çeyrek büyüme rakamını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, 2020 yılında yatırım ve üretime yönelik politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi

Giriş: 02 Aralık 2019, Pazartesi 14:39
Güncelleme: 02 Aralık 2019, Pazartesi 16:46

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Bloomberg HT'de İş Dünyası programında Hande Berktan'a konuk oldu.

Avdagiç, büyüme rakamlarını değerlendirirken, 2020 beklentilerini de paylaşarak, bundan sonra yatırım ve üretime yönelik şirketlerin önünü açacak şekilde politikaların hızlıca hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Avdagiç'in konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

"3. çeyrek büyüme rakamını memnuniyetle karşıladık"

"Birinci ve ikinci çeyrekte eksi rakamlarla azalan bir trendle gelmiştik şu ana kadar. Üçüncü çeyrekteki bu küçülmeden sonra büyümenin yüzde 0,9 ile gelmesi bizim önümüzdeki dönemli ilgili güvenimizi ve moralimizi iyileştirdi. Bizim öngörümüz dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının da bunun üzerinde bir büyümeye işaret edeceği ve dolayısıyla yeni ekonomi planda açıklanan bin 5’lik büyümeyle veya ona çok yakın rakamla 2019 senesini kapatabileceğimiz istikametinde. Üçüncü çeyrekte bu büyüme rakamını memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek isterim"

"Bu rakamlar bizim önümüzdeki dönem de neyi hedefe almamız gerektiğinin de göstergesi.. Türk iş dünyasının bundan sonraki en önemli hedefi 2020 yılından itibaren tamamen üretime odaklı yatırım sürecini radarımıza almamız gerektiğini gösteriyor. Biz yılda 1 milyona yakın iş piyasasına gelen gencimize iş bulmak zorundayız. Buna bağlı bizim yatırım rakamımızı yukarı doğru çekecek süreçleri devreye almamız lazım. Eksi rakamda bir iyileşme var ama bizim bunu pozitife çevirecek politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor"

"Genel konjonktürde gelişmiş ülkelerde de ihracatta düşüş var"

"İhracatta bir miktar düşme var. Dünyadaki genel konjonktürde Kore, Japonya, Çin ve AB’nin ihracatına baktığımız zaman hepsinin ihracatında ciddi bir düşme olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönem yatırıma dayalı politikaları radarımıza alacak olursak bunun ihracata yansımalarını göreceğiz"

"Bizim AB bizim çok önemli bir pazar, yüzde 50’den fazla ihracatımızı oraya yapıyoruz. Bunun dışında sınır komşusu olduğumuz 8 ülkenin tüketim mali ithalatını 250 milyar dolar, bizim bu ithalat içindeki payımız sadece yüzde 8, AB içinde yaptığımız ihracat 84 milyar dolar ve AB’nin toplan ithalatı içindeki payımız sadece yüzde 4. AB pazarının şöyle önemi var; her zaman güvenli sürekli kaliteli ve ödeme riski düşük bir pazar. Sınır komşularımızı 1. olmasak bile en azından 2. tedarikçi ülke olmalıyız"

Yıl sonu genel ihracatı hedefi olan 82 milyar doları tutturacağımızı düşündüğünü belirten Avdagiç, "4. çeyrek büyümesi ekonomik paketteki hedefi tutturmak için yüzde 4’un biraz üzerinde bir büyüme olmalı. Şu anda çıkış trendine giriyoruz. Faizlerin 10 puan düşmüş olması, kasım ortasında ortalama ticari kredi faizlerine baktığımızda 12,87’lik bir oran görüyoruz bu ciddi bir aşağı iniştir. Konut tüketim ve otomotiv tarafında veriler iç talebin canlanma eğiliminde olduğunu gösteriyor. İç piyasada birikmiş bir talep var. Dövizin sakin bir noktaya gelmesi. Enflasyonun bu sene 11,5-12 bandında kapatacak olması bizim yeni ekonomik pakette ön görülen büyüme planları yakın bir noktada kapatabileceğimizin göstergesi" dedi.