Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İyi gelen veriler Çin'in krizden döndüğünü mü gösteriyor?

İyi gelen veriler Çin'in krizden döndüğünü mü gösteriyor?

Çin'in ekonomik göstergelerinde ülkenin koronavirüs salgınının etkilerinden sıyrılmaya başlamasıyla toparlanma gözükse de, iş aktivitesinin normale dönmesi için henüz erken olduğu düşünülüyor

Giriş: 31 Mart 2020, Salı 12:40
Güncelleme: 31 Mart 2020, Salı 12:43

Çin bu çeyrekte dünyadaki en dayanıklı finansal piyasaları arasındaki yerini alsa da bazı çatlaklar varolmaya devam ediyor.

Sermaye kontrolleri, askeri yatırımlar ve hükümetin koronavirüs pandemisi sürecinin idaresinde ikna edici adımlar atması ülkenin 2020 kayıplarının sınırlanmasında etkili oldu.

Şanghay gösterge endeksi, MSCI küresel endeksinin yarısı kadar düşerek yüzde 9 geriledi. Yuan ise dolar karşısında Asya'daki diğer paralar yüzde 3.7 gerilerken yüzde 1.8 zayıfladı.

Başka yerlerde işler kötüye giderken, bol miktarda likidite Çin piyasalarına küresel satışların yaşandığı süreçte tampon destek sağladı.

Dünya pazarları, özellikle ABD pazarları, koronavirüs vakalarının artması sonrası satışa geçmeye başlarken, Çin, yatırımcıların geri döndüğünün görüldüğü bir pazar oldu.

Çin'de koronavirüs enfeksiyon oranının yavaşlaması ile fon yöneticileri arasında Çin varlıklarını tekrar almaya başlamak konusunda artan iştah söz konusu.

Goldman Sachs tarafından yayımlanan notta, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in geçen Cuma günkü Politbüro toplantısında 'güçlü büyüme yanlısı sinyaller verdiğini' söyledi. Goldman’ın raporu, Çin politikasının istihdamı, ticareti, finansal piyasaları ve yabancı sermayeyi dengelerken talebi canlandırmaya odaklandığını söyledi.

Çin için rüzgar ne taraftan esiyor?

Çin borsalarındaki kazanımlar 2015'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen, hisseler geçtiğimiz ay yüzde 50'den daha fazla geriledi. Ülkenin kısa vadeli borçlanma maliyetleri de 2006'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yükselmeye başladı. Bu durum Çinli traderlar ve şirketler için ekstra baskı oluşturuyor.

Çin’de bu sabah açıklanan imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mart’ta güçlü bir toparlanma kaydederek iç talepteki düşüş tehdidinden sıyrılmaya başladığına işaret etti. İmalat PMI Şubat’taki rekor dip seviyesi olan 35,7’den toparlanırken Mart’ta 52’ye yükseldi ve 44,8’lik beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu durum imalat sektöründe koşulların iyileştiğini gösterdi. Hizmetler ve inşaatı kapsayan imalat dışı PMI da 52,3 ile iyileşme kaydetti.

Bu artış Çin'in sanayi sektörü için iyileşmeye işaret etse de, üretim normal seviyenin altında kalmaya devam ediyor

NBS tarafından yapılan açıklamada, "Çin'de imalat Mart ayında toparlanma gösterse de elde edilen veri şirketlerin hala göreceli olarak büyük operasyonel baskı altında olduklarını gösteriyor. Küresel virüs salgını dünya ekonomisini ve ticareti ciddi anlamda hasara uğratacak ve Çin ekonomisi için de ciddi sonuçlar doğuracaktır" dedi.

Bloomberg Economics'den Chang Shu and David Qu ise, "Toparlanan koşullara rağmen, Çin ekonomisi normale döndü denemez. Çin hala hem yurt dışında hem iç pazarda on yıllardır görülmeyen bir zorlukla başa çıkıyor. Politika teşvikleri yüksek olasılıkla destekleyici olacaktır. Özellikle mali genişleme. Aynı zamanda biz daha fazla parasal gevşeme bekliyoruz" dedi.

Kıvılcım Harika Ertunç

Kaynak

*Bloomberg News

*CNBC