Bloomberght
Bloomberg HT Covid İzmir İZTO/ Özgener: Yeni bir dünya ekonomik düzeni bizi bekliyor

İZTO/ Özgener: Yeni bir dünya ekonomik düzeni bizi bekliyor

Türkiye ekonomisinde koronavirüs seferberliği kapsamında İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı (İZTO) Mahmut Özgener Bloomberg HT'ye özel kaleme aldı...

Giriş: 06 Mayıs 2020, Çarşamba 12:55
Güncelleme: 08 Mayıs 2020, Cuma 09:36

Hükümetimizin, salgının ekonomiye olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi için çıkardığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı”nın iş dünyasının ayakta kalması açısından olumlu katkıları oldu. Kamu bankaları aracılığıyla sunulan destek paketleri, Kısa Çalışma Ödeneği gibi hızlı tedbirler istihdamda ve piyasaların işleyişinde yaşanabilecek olumsuzlukların etkisini azalttı.

Virüs salgınının ekonomilere olumsuz etkisi, hepimizin dersler alması gereken bir boyuta ulaştı. Yeni bir dünya ekonomik düzeni bizi bekliyor. İstisnasız bütün sektörlerin olumsuz etkilendiği ülkemizde devletimiz, sürecin başından beri gerekli önlemleri hızla alıyor. Ancak, bu sürecin uzaması olasılığına karşı şimdiden hazırlıklı olmak zorundayız.

Odamız, kriz sonrası sürecin yönetilmesi, sektörlerin aldığı hasarın belirlenmesi ve KOBİ’ler başta olmak üzere hızlı iyileşme için alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla “Stratejik Kriz Yönetimi Koordinasyon Kurulu” oluşturulması için bir çalışma başlattı. Kurul’da, ticaret hayatımızı, özellikle bu süreçte kolaylaştıracak faaliyetleri birlikte planlayıp hayata geçireceğiz.

Kurul, kriz sonrasındaki süreçlerin yönetimi, ekonomik ve sosyal rehabilitasyon konularında çalışacak. Özellikle KOBİ’lerin benzer krizlerle baş edebilmeleri için kurumsal yönetim stratejileri, mali dayanıklılıklarının arttırılmasına yönelik finans teknikleri, verimlilik ve inovasyon konularında yol haritaları belirlenecek.

Salgın bittiğinde ekonomik olarak sektörlere nasıl yardımcı olunacağı, çarkların yeniden nasıl hızla döndürüleceği konularında sektör temsilcileri, bürokratlar ve bilim insanlarından oluşan ve Odamız tarafından yürütülecek bu çalışmayı, İzmir Valimiz Sayın Erol Ayyıldız’ın talimatıyla İZKA’nın destekleriyle sürdüreceğiz.

TOBB öncülüğünde, 365 Oda ve Borsamızın katılımıyla 27 Nisan itibariyle Nefes Kredisini hayata geçirdik. 2020 yılında geri ödemesi olmayan ve 20 eşit takside kadar 2021 yılı içerisinde geri ödenecek Nefes Kredisi ile Halkbank Cansuyu ve kamu bankaları İşe Devam kredilerinin üyelerimize nefes vereceğine inanıyorum.

TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun büyük emekleri ile Nefes Kredisi tüm Türkiye genelinde hayata geçti. Askıda olan, vergi borcu veya SGK prim ödemesi olan üyelerimiz ile kuruluş tarihi bir yıldan daha kısa süreli olan firmalarımız da nefes kredisinden faydalanabilecekler. Üyelerimiz, Odamız web sitesinden talep edip alacakları dijital ve ücretsiz üyelik belgesi ile Denizbank şubelerine başvurabilecekler. Böyle zor bir dönemde özel bir bankanın bu projeyi en az bizim kadar sahiplenmesi, iş dünyamız için önemli.

Korona günleri, sağlık başta olmak üzere bize gıdanın ve kendine yetebilmenin önemini de gösterdi. Bu alanda planlama yaparak hangi ürünlerin üretimini artıracağımızı, hangi ürünlerin ekiminden vazgeçeceğimizi, boş tarım arazilerini nasıl değerlendireceğimizi de hesaplamalıyız. Organik ve kontrollü tarımın önemi gün geçtikçe artıyor. Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin de katkılarıyla bir video konferans toplantısı düzenledik ve İzmir’de devam ettiğimiz projelerimizi ve İzmir gıda ve tarım sektöründe yaşanan sorunları aktardık. Kentimizin yakın bir gelecekte Türkiye gıda ve tarımı içerisindeki payının daha da artacağına inanıyoruz.

İhracatımızın yarıdan fazlasını Avrupa’ya yapıyoruz, ancak Avrupa toparlanana kadar alternatif pazarlara odaklanarak ihracatımızı nasıl arttırabiliriz, bunun üzerinde de çalışmalıyız. Koronavirüs salgınından etkilenen ihracattaki düşüşü önlemek için yeni adımlar atılıyor. Önce sınır kapılarında 'temassız ihracat' yapılmaya başlandı. Şimdi ise Ticaret Bakanlığımız koordinasyonu ile sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetleriyle virüsten daha az etkilenen bölgelerden başlayarak yeni ihracat hamleleri için başlatılması kararı alındı.

Uzakdoğu, Çin ve Latin Amerika pazarlarını daha fazla zorlamak gerekiyor. Ticaret Bakanlığımız, ihracattaki kayıpların telafi edilmesi için pandemiden çıkma işaretleri gösteren Asya ülkelerine ağırlık vermeye başladı. Bu adımları destekliyor ve yakından takip ediyoruz.

Türkiye’nin salgından sonra çeşitli ürün grubunda, başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülke için güvenilir, istikrarlı ve sürdürülebilir yeni bir tedarik merkezi olmaya aday olacağına inanıyorum.

Salgın ile birlikte dijitalleşmenin önemini daha yoğun olarak hissetmeye başladık. Tüm komitelerimiz, video konferans yöntemiyle yasal toplantılarını düzenlemeyi sürdürüyor. Biz de Oda olarak işleyiş süreçlerimizde en küçük bir aksama olmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca üyelerimize daha hızlı ve kaliteli hizmet verebilmek amacıyla, mevcut çağrı merkezi, İzto mobil aplikasyon ve e-posta adreslerimize ilave olarak WhatsApp Destek Hattımızı açtık.

Salgın sonrasında üretimin devamını sağlamak ve firmalarımızı ayakta tutmak zorundayız. Koronavirüs salgınının Türkiye'de görülmesiyle zorunlu olarak üretime ara veren ya da kapasitesini düşüren şirketlerin bir kısmında yeniden işbaşı yapılması ümit verici. Ülkemiz geçmişte birçok krizden güçlenerek çıktı. Hep birlikte, planlı ve doğru adımları atarsak, bu dönemden de aynı şekilde daha güçlü olarak çıkacağımıza inanıyorum.

Devletimizin, iş dünyamızın ve çalışanlarımızın kenetlenmesiyle bu zorlu dönemi en az hasarla atlatacağımıza inanıyorum.

Mahmut Özgener

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı