Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya ekonomisinde büyüme yılın ilk çeyreğinde beklentileri aştı, ancak rakamların detaylarına bakıldığında, büyümenin motoru, hükümetin Ekim ayında satış vergilerini artırmasından dolayı güçlü değildi.

Büyümeye en büyük desteki ithalatın ihracattan daha hızlı düşmesinden geldi. Böylelikle net ihracat teknik olarak ekonomideki büyümeyi destekledi. Düşen ithalat ise talepteki zayıflamayı işaret etti, bu nedenle GSYH büyüme verisi biraz yanıltıcıydı.

Japonya’da ilk çeyrekte büyüme çeyreklik bazda yüzde 0.5, yıllık bazda yüzde 2.1 seviyelerinde gerçekleşerek  tahminlerin üzerinde geldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin çeyrek bazda yüzde 0.1 ve yıllıklandırılmış rakamla yüzde 0.2 küçülmesi bekleniyordu.

Ekonomik büyümenin önemli faktörleri olan ihracat, sermaye harcamaları ve özel tüketim, söz konusu dönemde hep birlikte düştü. İhracat yüzde 2.4 ile 2015'ten bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Büyümeye destekler ise, kamu harcamaları ve artan stoklardan geldi ve bunların hiçbiri güçlü bir ekonominin işareti değil.