Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ekonomisi geçen yılın son üç aylık döneminde, kısmen daha güçlü çıkan işletme yatırımlarının etkisi ile, ilk açıklanan rakama göre daha hızlı büyüdü. Ancak daha yakın bir dönemin sanayi üretimi ve ihracat rakamları ise bu yılın daha olumsuz geçebileceğini işaret ediyor.

Japonya'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2018 yılının son çeyreğinde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 1.9 arttı. Bu veri yüzde 1.4 olan ilk açıklama ve yüzde 1.7 olan ekonomist beklentilerinin daha üzerinde gerçekleşti. Bu sıçrama halen, önceki çeyrekte doğal felaket nedeniye yüzde 2.4 daralmaya nazaran daha küçük ölçekte gerçekleşti.

Japonya ekonomisinin 2019 yılına girerken olabildiğince güçlü ekonomik ivmeye ihtiyacı vardı, zira bu yılın ilk çeyreğinde gelen ilk veriler büyümenin, Çin'deki yavaşlama, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı gibi nedenlerden olumsuz etkilenebilir.

GSYH'deki yukarı revizyon, geçen hafta açıklanan 4. çeyrek sermaye harcamaları verilerinin belenenden yüksek çıkmasından dolayı ekonomistler tarafından zaten bekleniyordu. Ancak bu veriler aynı zamanda, imalat sektörü dışındaki işletme harcamalarında çok az büyüme olduğunu gösterdi. Stoklar da büyümeyi olumsuz etkiledi.