Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koronavirüs salgınında yaşanan ikinci dalganın olumsuz ekonomik etkileri Japonya ekonomisi üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Ekim ayı rakamlarına göre ülkede işsizlik yüzde 3,1 seviyesine yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de Japonya'da işsizliğin Ekim'de yüzde 3,1 olarak kaydedileceği yönündeydi.

Ekim ayında kaydedilen işsizlik oranı Mayıs 2017'den bu yana görülen en yüksek işsizlik oranı oldu. Ülkede 2019 yılının sonunda işsizlik yüzde 2,2 seviyesine kadar gerilemişti.

Sermaye harcamalarında çift haneli gerileme

Ülkede açıklanan bir diğer ekonomik veri iş dünyasında güvenin de henüz toparlanamadığını gösterdi. Buna göre ülkede sermaye harcamaları 3. çeyrekte yüzde 10,6 ile yine çift haneli daralma kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri bu kalemde yüzde 11,7'lik düşüş yaşanacağı yönündeydi. Yazılım hariç sermaye harcamaları ise 3. çeyrekte yüzde 11,6 geriledi.

3. çeyrekte sanayi kârlılıklarında ise yüzde 28,4 düşüş görüldü.

Ekonomist Yuki Masujima, Avrupa ve ABD'deki yeni koronavirüs dalgasının Japonya'da sektörlerin aktivitelerini ve hane halkı tüketimini baskılayan bir ortam yarattığını belirtti.