Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya Dışişleri Bakanı Güney Kore’ye Komşular arasında kolonyal dönemde zorla çalıştırma konusundan kaynaklanan ve ticarete ilişkilerine sıçrayan gerilim üzerinde ‘gerekli önlemler’  açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Taro Kono ne gibi önlemler alınacağına dair bir açıklamada bulunmadı.

Kono’nun yorumları, Tokyo ve Seul arasındaki ayrılığa dair tarafsız arabulucu ayarlanmasına karar verilmesinin ardından geldi.

Japonya ay başında Güney Kore’nin teknoloji sektörünü için hayati önem bazı ürünlerin ihracını kısıtlama kararı almıştı.

Kono güncel Güney Kore mahkemelerinin kararlarının Japonya’nın şirketlerini kolonyal dönemde madenlerde ve fabrikalarda çalışan Korelilere tazminat vermekle yükümlü tuttuklarını söyleyerek 1965 yılında imzalanan ve iki ülkenin ilişkilerinin temelini oluşturan anlaşmanın ihlal edildiğini belirttti.

Kono ayrıca, “Tüm bunların üzerinde, Japonya ve Güney Kore’nin normalleşme sürecinden bu yana geliştirdikleri dosthane ve işbirliği içindeki ilişkilerinin yasal dayanağını bozuyor” dedi.

Kono Güney Kore’yi en kısa zamanda duruma bir çözüm bulunması konusunda uyardı ve protesto çekmek amacıyla büyükelçisini geri çağırdı.