HABERLER ABONE OL

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, Kovid-19 Tedbirlerinden Sorumlu Kabine Üyesi Nişimura Yasutoşi dahil kabine üyeleriyle bir araya geldi.

Suga akabinde düzenlediği basın toplantısında, sağlık altyapısının durumu göz önüne alınarak OHAL'in uzatılması kararını meclise taşıyacaklarını söyledi.

Kamu yayıncısı NHK'nın kabine kaynaklarına dayandırdığı haberine göre hükümet salgınla mücadele kapsamında OHAL'i eylül sonuna uzatacak.

Buna göre pazar günü sona ermesi planlanan OHAL Tokyo, Osaka, Aiçi, Fukuoka ve Hokkaido dahil 19 eyalette 30 Eylül'e kadar uygulanacak.

Halihazırda 21 eyalette OHAL uygulanıyor. Yeni karara göre Miyagi ve Okayama eyaletlerinde OHAL kaldırılacak.

Hükümete bağlı Kovid-19 Danışman Heyetin tavsiyesi sonrası, yeni kararı, Başbakan Suga'nın resmen duyurması bekleniyor.

OHAL çerçevesinde restoran ve barların alkol satışı yasaklanıyor ve bu işletmelerin 20.00'a kadar açık kalmalarına izin veriliyor.

Konser ve spor organizasyonları gibi kalabalık programlara, yerleşke kapasitelerinin yarısı kadar izleyici alınabiliyor.

Japonya’da Kovid-19 vaka sayısı 1 milyon 606 bin 436’ya, virüse bağlı can kaybı sayısı 16 bin 564’e yükseldi.

Ülke genelinde 2 bin 211 kişi yoğun bakım servislerinde Kovid-19 tedavisi görüyor.

Türkiye'de son 24 saatte yeni koronavirüs vaka sayısı yine 23 binin üzerinde gerçekleşti.

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı tabloya göre Türkiye'de son 24 saatte 308 bin 437 Kovid-19 testi yapıldı, 23 bin 914 kişinin testi pozitif çıktı, 262 kişi hayatını kaybetti.

Hatırlatma dozu gelen 6 milyon kişi var

Yüz yüze eğitim, salgının seyri ve aşı programımızın devamlılığı gündemi ile bir araya gelen Bilim Kurulu toplantısı sonrası Koca bir açıklama yayımladı.

Koca açıklamasında okulların ve öğrencilerin durumunu yakından izleyerek tedbirleri güncelleyeceklerini, şu an izleme ve tedbirleri uygulama sürecinde olduklarını belirtti.

Hastanelerdeki aktif vakaların yüzde 90’a yakın bir bölümünün aşı olmamış ya da aşısı tamamlanmamış kişiler olduğunu söyleyen Koca, aşısı tamamlanmış olduğu halde hastalığa yakalanarak hastanede tedavi görenlerin yüzde 10 dolaylarında olduğunu ifade etti.

3 doz aşı olmuş kişilerin vaka sayıları içindeki oranı ise yüzde 2’den daha az.

Koca hatırlatma dozu konusunda ise şunları söyledi: 2 doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızın da ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra hatırlatma dozuna ihtiyaç duyacakları öngörülmektedir.

Bunun en önemli örneklerinden biri 18 yaş üzeri nüfusunun tamamını aşılamış bulunan İsrail’de 2. doz uygulamasından 6 ay sonra vaka sayılarının hızla artış göstermesidir. Yaklaşık 8 milyon nüfusta günlük 10 bin civarında vaka görülmesi, bizim nüfusumuza oranlandığında günde 100 bin vakaya karşılık gelmektedir. Türkiye’de hatırlatma dozu ihtiyacı tespit edilerek uygulamaya erkenden başlanmış, olası 100 bin vakalık etki 20 bin civarında günlük vaka ile sınırlanmıştır.

Tüm parametreler hatırlatma dozu uygulamasının virüse karşı korunmada son derece önemli olduğunu göstermektedir. Ülkemizde hatırlatma dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon vatandaşımız bulunmaktadır. Vakit kaybetmeden hatırlatma dozunuzu olmanızı istirham ediyoruz.

Advertisement