Japonya nadir metal arayışına girdi
-
Japon Sumitomo ve Mitsubishi Corp., ABD'li nadir metal madeni şirketi Molycorp Inc.'e ortak olmak üzere görüşmelere başladı
Bugün yayınlanan bir rapora göre, Japon şirketleri, Çin'in nadir metal ihracını tekelinde bulundurması konusunda harekete geçiyor.
Rapora göre, California'daki Mountain Pass maden fabrikasını 2002'de kapatan Molycorp, Çin'li rakipleriyle yarışamıyordu.
Anlaşmaların bu hafta içinde netliğe kavuşması, üretime ise 2011'in baharından itibaren başlanması bekleniyor.
Sumitomo önümüzdeki sene 2 bin ton, bir sene sonra ise 3 bin ton nadir metal ithal edecek. Bu miktar Japonya'nın toplam nadir metal ihtiyacının yüzde 10'una denk geliyor.
Mitsubishi ise, Molycorp'un stoklarının bir kısmını ithal etmek üzere bir senelik anlaşma imzaladı.
Raporun açıklanmasının ardından Mitsubishi Corp.'un hisseleri yüzde 0.6; Sumitomo'nunkiler ise yüzde 0.3 artış kaydetti. Nikkei Endeksi ise yüzde 0.7 değer kaybetti.