Bloomberg HT Haberler Japonya'nın 1 numaralı para otoritesinden şahin mesaj
HABERLER

Japonya'nın 1 numaralı para otoritesinden şahin mesaj

  • Japonya'da dikkatler para politikası patikasına çevrilirken, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda tahminlerinin gerçekleşmesi durumunda ilave sıkılaşma olabileceği sinyali verdi.

Giriş: 23 Ağustos 2024, Cuma 08:32
Güncelleme: 23 Ağustos 2024, Cuma 08:32

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, enflasyon ve diğer ekonomik verilerin tahminleri doğrultusunda gelmeye devam etmesi halinde, daha yüksek faizlere doğru ilerlemeye devam edeceklerini söyledi.

Japonya Parlamentosu’nda 31 Temmuz’daki faiz artırımına ilişkin bilgilendirme yapan ve soruları yanıtlayan Ueda, “Ekonominin ve fiyatların tahminlerle uyumlu kalacağına yönelik güvenin arttığını teyit edebilirsek, duruşumuzda bir değişiklik olmayacak” dedi.

BOJ’un faiz artırmasının ve Japon yeninin değer kazanmasının carry trade işlemlerinin çözülmesine neden olmasıyla yaşanan piyasa çalkantısının sorulması üzerine Ueda, ABD ekonomisinin durumuna ilişkin endişeleri önemli bir katalizör olarak gösterdi ve dünyanın en büyük ekonomisine ilişkin “abartılı” endişelerin o zamandan beri hafiflediğini sözlerine ekledi.

Yine de Ueda, finansal piyasalardaki istikrarsızlığın enflasyon görünümü üzerindeki etkisinin dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade ederek, bir sonraki faiz artırımı için acele etmeyeceklerinin sinyalini verdi. BOJ’un eylül toplantısında faizi sabit tutacağı tahmin edilirken, bu ay başında yapılan bir ankete göre birçok ekonomist bankanın aralık ayına kadar borçlanma maliyetlerini yeniden artırmasını bekliyor.