Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Japonya, enerji tedariğinde yaşanan sıkışıklık nedeniyle nükleer güce yönelirken, bazı nükleer santrallerini mevcut 60 yıl limitinin üzerinde çalıştırmayı düşünüyor.

Japonya Ticaret Bakanlığı’ndan yayınlanan belgelere göre, 60 yıl limitini dolduran nükleer santrallerin ömürleri boyunca çalışmadığı süreler hesaplanarak, belirlenen süre boyunca fazladan çalışması hedefleniyor.

Santrallerde, yasal sebeplerle veya gerekli incelemelerin yapılabilmesi için, üretimin yıllar boyunca durdurulabildiği belirtiliyor.

2011’de deprem ve tsunaminin neden olduğu Fukuşima nükleer santrali kazasının ardından Japonya, nükleer santrallerin çalışma süresini 40 yıla sınırlayan katı güvenlik standartlarını uygulamaya başlamıştı. Öte yandan, güvenlik önlemlerinde yapılacak geliştirmeler sonucunda düzenleyicilerin kontrollerinden geçen santrallerin çalışma süresi 20 yıl daha uzatılabilir kılınmıştı.

Japonya’da en kötü nükleer felaketlerden biri yaşanmış olmasına rağmen, Japon halkı ve hükümeti nükleer enerjiye yeniden sıcak bakıyor.

Japon hükümetinden enerji tüketimi uyarısı

Enerjide dışa bağımlı olan ülke, Rusya-Ukrayna savaşı ve yendeki zayıflık nedenleriyle, yüksek fosil yakıt fiyatlarıyla mücadele ediyor.

Japon hükümeti, halkı enerji tüketimlerinin azaltılması konusunda uyarıyor.

Başbakan Fumio Kişida Ağustos ayında, hükümetin yeni nükleer santraller inşa etmeyi ve üretimin durdurulduğu yedi santralde üretimi tekrar başlatmayı hedeflediğini açıklamıştı.

Japonya Ticaret Bakanlığı ayrıca, ömrünün dolması nedeniyle üretimin durdurulacağı nükleer santrallerin bulunduğu konumlarda yeni santrallerin inşa edilmesini teklif ediyor.

Bu sırada Mitsubishi Heavy Industries’in dört diğer Japon enerji üreticisi ile birlikte yeni teknoloji bir nükleer santral geliştirdiği, bununla beraber Hitachi ve General Electric’in de birlikte yeni bir nükleer santral modeli geliştirdiği bildiriliyor.