Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Japonya'nın önde gelen medya şirketleri, blockchain tabanlı bir dijital içerik dağıtım ekosistemi oluşturmak için blockchain uzmanlarıyla güçlerini birleştirdi. Japan Contents Blockchain Initiative (JCBI) olarak adlandırılan konsorsiyum, bu yılın başlarında yedi kurucu üye ile kurulmuştu. Blockchain Türkiye Platformu'nunda yer alan habere göre, dikkat çeken kurumlar arasında dünyanın en büyük pazarlama ajanslarından biri olan Hakuhodo ve ülkenin en büyük gazetelerinden birinin sahibi olan The Asahi Shimbun Company de bulunuyor.

KONSORSİYUM İKİ ANA PROJE YÖNETİYOR

Konsorsiyum şu anda iki ana proje yönetiyor. Birincisi, blockchain teknolojisini kullanan bir video ve TV şovu dağıtım platformu. İkincisi ise çeşitli dijital içerik biçimleri için bir telif hakkı koruma hizmeti. JCBI, her iki projenin de piyasaya sürüldüğünü ve 11 üyenin artık blockchain teknolojisine dayalı yeni hizmetleri birlikte oluşturacağını söyledi. Benzer bir girişim Çin’de fikri mülkiyet ve telif hakkı ihlalini ortadan kaldırmak için yapılmıştı. Proje kapsamında video, haber siteleri ve diğer medya organizasyonları çalışmalarını blockchain ağı aracılığıyla yayımlıyor. 2019 yılında kurulan Çin merkezli girişim TV şovları ve haberler de dahil olmak üzere milyonlarca içeriği başarıyla dağıttığını açıklamıştı.

Blockchain teknolojisinin telif hakları ihlaline karşı sunduğu potansiyel faydalar birçok medya kuruluşunun ilgisini çekmeye başladı. Teknolojinin sunduğu şeffaflık tüm paydaşlara içeriklerin kökenini takip etmesine imkan tanırken ekstra bir güvenlik de sunuyor. Ayrıca yapısı gereği aracılara ihtiyacı olmayan blockchain teknolojisiyle dağıtım süreci de çok daha hızlı ve az maliyetli hale gelebilir.