Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Japon yeninde yaşanmakta olan keskin, tek taraflı düşüşlerin arzu edilir olmadığını belirtti ve yenin çok daha aşağı gideceğine oynayan yatırımcılara yönelik hükümetin yaptığı uyarıları tekrarladı.

Kishida, kurlardaki hareketlere ilişkin yorum yapmayacağını belirtirken, "Geçtiğimiz ay yapılan müdahale, spekülatif kur hareketlerine gözerimizi kapatamayacağımız görüşümüzü yansıttı" dedi.

Fed’in politika faizini 75 baz puan artırma kararının ardından; Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) aşırı düşük faiz oranlarını korumasıyla Eylül ayında dolar/yen kuru ilk kez 145’i aşmıştı.

Japonya, Eylül ayının sonlarında, para politikasının ABD ile ayrışması nedeniyle yenin yaşadığı değer kaybı sonrası 1998’den beri ilk kez Döviz piyasasına müdahale etmişti.

Dövize yapılan müdahale uzun süredir ihracatçılarına kur avantajı sağlamak için zayıf para birimine göz yumduğu ve hatta teşvik ettiği için ticaret ortakları tarafında eleştirilen Japonya için sıradışı bir hamle olarak değerlendirilmişti.