Johnson'ın Birleşik Krallık'ı işe döndürme planı muhalefetle karşılandı
İngiltere'nin normalleşme adımları işçi sendikaları ve muhalefet tarafından sağlık güvenliğinin riske atıldığı gerekçesiyle olumsuz karşılandı
Boris Johnson insanların işe dönmeleri için Birleşik Krallık'taki kısıtlamaları kaldırma planını açıklayacakken muhalif politikacılar ve işçi sendikaları hükümeti karışıklığa sebep olmak ve işçilerin sağlıklarını riske atmakla suçladı.
Johnson Pazar günü halka yaptığı açıklamada kısıtlamaların kaldırılması için üç aşamalı planın, "temkinli ilk adınmları" duyurdu. Bu aşamada insanlar golf ve tenis gibi sporlar için dışarıda sınırsız serbest vakit geçirebiliyor parklara gitmelerine izin veriliyor.
İmalat ve inşaat gibi sektörleride çalışıp evden işlerini icra etmeleri mümkün olmayan insanlara işe işlerine dönmelerini söyledi.
Başbakan Johnson planının ayrıntılarını bugün parlamentoda anlatacak ve planın ayrıntıları 50 sayfalık bir raporla açıklanacak.
Planda neler var?
Johnson planını açıklarken koronavirüs salgını önlemlerinden ayrıntılı olmayan ve "şartlı" bir tür "çıkış stratejisi" de verdi.
Kontrolsüz bir salgın halinin 5, salgının yok edilmesinin ise 1 olarak tanımlandığı beş aşamalı bir plan içerisinde Mart ayından bu yana 4'üncü aşamada olunduğunu söyleyen Başbakan, şimdi temkinli bir şekilde 3'üncü aşamaya doğru bir adım atılmış olduğunu kaydetti.
Başbakan, "her şeyin istendiği gibi gitmesi şartıyla yeni bir aşamaya geçilebileceğini," kreş ve ilkokulların 1 Haziran tarihinde kısmen açılabileceğini, yine gidişata bağlı olmak koşuluyla ülkenin önemli bir gelir kaynağını oluşturan turizm sektörünün de kısmen Temmuz başında açılabileceğini söyledi.
Bu kapsamda dış mekanı olan lokantalar, kafeler ile sosyal mesafe kurallarını uygulamak şartıyla ibadet yerleri ve bazı sinemalar da açılabilecek.
Şu ana kadar evine kapanan ve günde bir kere egzersiz ya da alışveriş gibi ihtiyaçları için çıkması tavsiye edilen halka bundan böyle daha uzun süreyle egzersiz yapabilecekleri, plajlar ya da ulusal parklar gibi yerlere gidebilecekleri, balık tutma, golf ve tenis gibi faaliyetleri aile içinde kalmak koşuluyla yapabilecekleri söylendi.
İnsanlar ayrıca dış mekanlarda spor yapar ya da otururken evlerinde yaşamayan bir diğer kişiyle mesafeli kalmak koşuluyla buluşabilecek.
Eleştirenler ne söylüyor?
Başbakan ekonominin tamamıyla faaliyete geçebilmesi için öncelikle salgının net bir şekilde kontrol altına alınmış olması gerektiğini söyledi ama özellikle inşaat ve imalat sektöründe çalışan yani evden çalışmayı sürdüremeyenleri işe gitmeye teşvik etmesi sendikaların endişeli açıklamalarıyla karşılandı.
İşçi sendikaları planların açıklanmasından önce de bu konuda kaygılarını belirtmişler, işyerleri ve toplu taşımada koronavirüs önlemlerine riayet edilmesinin nasıl sağlanacağını sormuşlar, işçilerin güvenliğinin işverenin 'iyi niyetine' bırakılmaması gerektiğini söylemişlerdi.
Dünkü açıklamalardan sonra kamu çalışanları sendikası Unison'un başkanı Dave Prentis "İşe dönüş güvenli olmalı. Aceleye getirilmemeli ve acele edeceğiz derken çalışanların güvenliğiyle oynanmamalı. Ekonomi önemli ama hayatlar da önemli" dedi.
Eğitim Sendikası NEU 1 Haziran'da ilkokulları açma planının çok tehlikeli olacağını henüz salgının yayılış hızının fazlasıyla yüksek olduğunu söyledi.
Ulusal Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Genel Sekreteri Frances O'Grady ise hükümeti işverenleri "sıkı" güvenlik önlemleri almaya zorlayan adımlar atmaya çağırdı.
Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği de ayrıntı istedi ve "yeniden başlayıp, örgütleyip, işe girişebilmemiz için pratik sorulara cevap verilmesi gerekiyor" dedi.
İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer Pazar akşamı "Başbakan fiilen milyonlarca insana yarın (Pazartesi) 12 saat sonra işe gidin demiş oldu. Fakat bunun kuralları belli değil. Toplu taşımada bunun nasıl yaşanacağını bilmiyoruz. Çok sayıda soru işareti var" diye konuştu.
Muhalefetin gölge Çalışma Bakanı Ed Miliband ve çalışanların haklarından sorumlu bakan yardımcısı Andy McDonald, çalışanlara güvenliklerini nasıl sağlayacaklarına ilişkin bilgi verilmeden 12 saat öncesinden işe gidin tavsiyesi vermenin "sorumsuzca ve yanlış" bir adım olduğunu bildirdiler ve hükümeti işyerlerinde Covid-19 risk değerlendirmelerini yapılmasını ve mesafe önlemleri alınmasını zorunlu kılan adımları atmaya çağırdılar.
Başbakan Johnson işe dönmeye teşvik ettiği "evden çalışması mümkün olmayan" işçilere, "toplu taşıma araçlarını mümkün olduğu kadar kullanmayın" dedi ama büyük şehirlerde, özellikle Londra'da bunun hayata geçirilmesi birçok çalışan açısından mümkün görünmüyor.
BN-BBC