Jolly/ Vardar: 2.çeyrekten sonra Jolly markasını yurtdışına taşıyacağız
Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar Bloomberg HT'ye 2.çeyrekten sonra yurtdışına Jolly markasını taşıyacaklarını söyledi
Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar Bloomberg HT'de Üst Düzey programında Arzu Maliki'nin konuğu oldu. Vardar 2019 yılında gerçekleştirecekleri planları ve gelecek dönem için gerçekleştirekleri projeleri anlattı.
Jolly için 2019 yaz sezonu nasıl geçti? Gelecek dönem için plan ve projelerinizi dinleyelim sizden?
Bu sene için beklentilerimiz çok daha yüksekti hedeflerimiz de yüksekti, ama özellikle iç pazarda hem dövizin artması, bir takım maliyetlerin artması, iç pazar fiyatlarının yüzde 60-90 arasında Otelci partnerlerimizle beraber bir artışla girdi erken rezervasyonlarla beraber Kasım ayında. Hedefimiz ciroda yüzde 40 artıştı ama pazarda yaklaşık yüzde 40 bir daralma oldu kişi sayısında bizde şirket olarak kişi sayısında yüzde 10 bu daralmadan etkilendik.
Bunun yanında ciroda şu anda yüzde 20-22 büyümüş durumdayız. Sezonu da yaklaşık yüzde 25 ciroda artışla kapatacağız gibi gözüküyor. Bu daralmadan az etkilendik.
Kültür turlarında da yüzde 100 büyüdük ve 2020 ve sonrasında da çok daha geniş kapsamlı bir kampanya oluşturacağız Türkiye'nin tanıtımı için bunu da ülkemize bir borç biliyoruz. Biz işimiz sadece bir ticaret olarak değil, bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz.
2020 projeksiyonunuzu dinleyebilir miyiz?
Artık yurtdışına da bu markayı açıp Türkiye'nin önemli bir markası olarak yurtdışında da yer almak istiyoruz. Türkiye'deki otelleri, kültürel bölgeleri yurtdışında da tanıtıp Ülkemize katkı sağlamak istiyoruz. 2.çeyrekten sonra inşallah yurtdışına Jolly markasını açacağız. Bu sene yer bulma konusunda sıkıntılar olacak gibi geçen seneki talep artışı bu sene de devam ediyor. O yüzden erken rezervasyon çok daha önemli bir noktaya geliyor.
Kasım'da inşallah rezervasyonlar başlayacak misafirlerimizden ricam daha fazla sorun yaşanabilineceğinden Kasım Aralık ve Ocak aylarında muhakkak seyahat planlarını yapmalarını rica ediyorum.
Peki fiyatlardan konuşalım..Ne kadar rekabetçiyiz fiyatlarda?
Ülkemiz tercih edilen ülkeler arasında çok güzel bir yerde ama önemli olan fiyat ortalamasını da tutturmak o anlamda hakettiğimiz noktada değiliz. Bizim rekabet ettiğimiz ülkeler işte İspanya, Fransa, Yunanistan, 1000 bin dolar kişi başı gelir elde ederken biz 571 dolarlardayız.
Turizm Bakanlığı'nda tanıtım için bir fon kuruldu bununla ilgili çalışmalar var sonuçları inşallah olumlu olur diyoruz. Kış ayları için özellikle otellere bazı desteklerle beraber potansiyeli 12 aya yayma anlamında birtakım çalışmalar yapılıyor ve yapılacaktır da...
Bir kanun tasarısı var; bu ay sonu çıkacak umarız ki sektöre destek olur.
THY, Acentalara promosyonlu bilet satışını yasakladı..Görüşlerinizi alabilir miyiz?
Türkiye'de haksız rekabet çok önemli bir konu..THY bizim milli havayolumuz, açıkçası gözbebeğimiz..Bu konu muhakkak olgunlaştırılıp çözülecektir diye düşünüyorum çünkü burada bir haksız rekabet oluşmuş durumda.