Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'nin Çin mallarına yaptıpı yeni ek tarifeler Asya'nın ekonomi devi Çin'e bir darbe daha verebilir. JP Morgan ekonomistlerine göre ABD tarifeleri ile Pekin ekonomisini test ettiğini ve Pekin ekonomisinin daha ne kadar dayanabileceğinin ise belli olmadığını söylüyor.

JP Morgan Küresel Ekonomi Araştırmaları Baş Ekonomisti Bruce Kasman, Washington ve Pekin arasında ticaret savaşları başlayalı yaklaşık bir olmasından bu yana, Çinli yetkililer yüksek ABD tarifelerinin getirdiği ekonomik hasarın etkilerini azaltmak için hem para hem maliye politikalarını kullandılar. Fakat, bu önlemler belli durumlarda çalıştı diye belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump bu ayın başlarında 1 Eylül'den itibaren 300 milyar dolarlık Çin malına yüzde 10'luk ek tarife uygulayacağını açıklamıştı. Ancak, ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi daha sonra bazı malları tarife uygulanacaklar listesinden çıkardıklarını ve bazı ürünlerde de yeni tarife uygulanmasının 15 Eylül'e ertelendiğini açıklamıştı.

Ekonomistler, ABD-Çin arasındaki ticaret gerginliğinin artması Çin ve Avrupa ekonomilerinde yaşanan yavaşlamanın yakın vadede küresel büyümenin en büyük riskleri arasında olduğunu belirtiyor. Kasman'a göre, dünya ekonomisinde yaşanan bu stresler ABD'ye sıçrayabilir ve önümüzdeki 6-9 ay içinde yüzde 40'lık küresel durgunluk şansı olabilir.

 

 

 

 

 

CNBC