Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konu hakkında bilgi sahibi üç kaynağa göre JPMorgan Chase & Co., ABD'li otoritelerin metal vadelileri ve ABD Hazine tahvilleri işlemleriyle ilgili piyasa manipülasyonu soruşturmalarını çözüme kavuşturmak için 1 milyar dolara yakın ödeme yapmaya hazırlanıyor.

Konunun detaylarının sonuçlandırılmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre manipülasyon iddialarıyla ilgili potansiyel olarak rekor seviyedeki uzlaşma bu hafta duyurulabilir.

Kaynaklardan ikisi söz konusu uzlaşma ile birlikte ABD Hazine Bakanlığı, Emtia Vadeli İşlem Komisyonu (CFTC) ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) JPMorgan'ın metal ve tahvil masalarının piyasaları yanılttıklarına ilişkin soruşturmalarının kapanabileceğini söyledi.

1 milyar dolarlık ceza daha önceki benzer durumlarda ödenen cezaların çok üzerinde. Ayrıca, birkaç yıl önce bankaların gösterge faizleri ve döviz kurlarını yanılttıkları iddiası da dahil olmak üzere, daha önceki birçok manipülasyon olayındaki yaptırımlara denk bir ceza olabilir.

"Spoofing" genellikle fiyatları istenilen yönde hareket ettirmek için türev piyasalarına gerçekleştirilmeyecek çok sayıda emir göndererek diğer piyasa katılımcılarını kandırma eylemini içeriyor. Spoofing, yasa yapıcıların söz konusu uygulamayı 2010 yılında yasaklamasının ardından savcılar ve regülatörlerin odak noktası haline gelmişti.