Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Kalay 2021 yılında yaklaşık yüzde 78 değer kazandı ve Londra Metal Borsası’nda (LME) çok daha fazla işlem gören bakır ve alüminyum gibi muadillerine kıyasla daha iyi bir performans gösterdi. Piyasa, küresel ekonomik toparlanma tüketimde artışa neden olurken, nakliyat ve üretim üzerinde etkili olan lojistik sorunlarının Asya’daki temel tedarikçilerde üretimi olumsuz etkilemesinden dolayı tarihi bir baskı altında. Hem Şanghay hem de Londra’da kalay stokları son birkaç yılın en düşük seviyelerine indi.

Uluslararası Kalay Birliği’nin Çin temsilcisi Cui Lin, Cuma günü WeChat yoluyla yaptığı açıklamada, “Kalayın bu yılki peri masalı, son birkaç yıldır süren arz-talep dengesizliği ve makro politikaların bir yansıması. Fiyat görünümü talebin böylesine yüksek fiyatlar ile başa çıkıp çıkamayacağına daha fazla bağlı olurken, kalay fiyatları için ‘yeni normal’ gelmekte“ dedi.

Kalay Londra piyasasında yüzde 2,9 artışla ton başına 36 bin 500 dolara kadar çıktıktan sonra 36 bin 245 dolara geriledi. Şangay’da fiyatlar yüzde 3,8 artarak 287 bin 960 yuan ile işlem görmeye başladığı 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Diğer metaller ise karışık seyretti. Alüminyum, geçen hafta 3 bin dolar ile 2008’den beri en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün 0,9 düşerek 2 bin 922 dolara indi. Demir cevheri Singapur’da yüzde 3,3 artışla 113,30 dolara çıkarak 100 dolar seviyesinin üzerindeki yükselişini sürdürürken, çelik vadelileri Çin piyasasında değer kaybetti.