Kalyoncu: İstanbul Havalimanı'nda yüzde 50'nin altına düşmeyiz
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, İstanbul Havalimanı için görüşmek isteyenlerin olduğunu, ancak kendilerinin bir satış kararı bulunmadığını söyledi. Bir satış kararı olsa da ortağı ile birlikte yüzde 50'nin altında hisseye düşmeyeceklerini belirten Kalyoncu, önceliklerinin yenilenebilir enerji yatırımları olduğunu aktardı. Kalyoncu, tam entegre güneş panel fabrikasına 5 yıl içinde 2 milyar dolarlık yatırım yapacaklarının da altını çizdi.
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, İstanbul Havalimanı için kendileriyle görüşmek isteyen yatırımcıların olduğunu, ancak herhangi biriyle fiyat aşamasında olmadığını söyledi.
Basınla sohbet yemeğinde değerlendirmelerde bulunan Kalyoncu, İstanbul Havalimanı’nın 60 milyonu aşan yolcu sayısıyla salgın öncesi dönem trafiğini geride bıraktığını söyledi. Kalyoncu ayrıca, “Şu anda bir satış kararımız yok. Herhangi bir satışa karar versek dahi mevcut ortağımız ile birlikte, yüzde 50’nin altına kesinlikle düşmeyeceğiz” dedi.
Kalyoncu, havalimanında gerek taksi süreleri gerekse bagaj alma süresi açısından Avrupa’nın çok önünde bir performans olduğunu, yıllık ortalama yüzde 8-10 arasında yolcu artışı öngördüklerini de aktardı.
"Şimdi yapılsa 12 milyar dolar"
Yüksek girdi maliyetlerinin iş yapışı güçleştirdiğinin de altını çizen Kalyoncu, “İstanbul Havalimanı’nı 7 milyar dolara yaptık. Bu büyüklükte bir havaalanını 4 senede bitirdik. Bugün bu inşaatı yeniden yapmak istesek maliyet 12 milyar doların altında olmaz” dedi.
İstanbul Havalimanı’nda diğer ortakların ayrılmasının ardından Kalyon Grubu’nun yüzde 55, Cengiz Holding’in yüzde 45 hissesi bulunuyor.
Kalyoncu, diğer ortakların ayrılışı esnasında ortaya çıkan satış bedelinin ticari sır olduğunu söylerken, hisse değerlenirken yatırım bedelinin güncellenmiş hali üzerinden hareket ettiklerini aktardı.
5 yılda 2 milyar dolarlık yatırım
Grup olarak önceliklerinin yenilenebilir enerji olduğunu aktaran Kalyoncu, bu alana gelecek 5 yıl içinde 2 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Kalyoncu, tam entegre güneş paneli fabrikasının 1.000 MW olan üretim kapasitesini 2.000 MW’a çıkaracaklarını aktardı.
Abu Dhabi merkezli IHC’nin Kalyon Enerji şirketindeki yüzde 50 hisse alımı ile elde ettikleri geliri bu yatırımların finansmanında kullanacaklarını aktaran Kalyoncu, “IHC ile yaptığımız stratejik işbirliği sadece Kalyon Enerji’yi kapsıyor. Yani aktarılanın aksine, tam entegre güneş paneli fabrikasının sahibi olan Kalyon PV şirketimiz, bu anlaşmanın dışında. Buradan elde edilen gelirle fabrikada 1.000 MW olan kapasiteyi 150-200 milyon dolarlık yatırımla 2.000 MW’a çıkaracağız” dedi.
Anlaşma kapsamında ödenecek döviz girişinin yarısının Eylül ayında, kalanının ise yılbaşında gerçekleşeceğini söyleyen Kalyoncu, “Tam entegre güneş paneli fabrikası için ilk çalışmaya başladığımızda verim oranı yüzde 18-18,5’lardaydı. Şu anda yüzde 23’e yükseldi. Kapasite arttıkça teknoloji de değişiyor, dolayısıyla verimi de yükseltiyoruz. Panel şu anda tüm dünyadan çok büyük ilgi görüyor. Mevcut fabrikanın gelecek 7-8 aylık üretimini şimdiden satmış durumdayız” diye konuştu.
"Odak yenilenebilir enerji"
Cemal Kalyoncu, tarım ve gübre konusunda araştırma yaptıklarını, amonyum üzerine çalıştıklarını belirterek, “Bunlar büyük yatırımlar. Türkiye’nin bu alanda ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Grubun müteahhitlik hizmetlerindeki yaklaşımının yerini enerji sektörünün aldığını anlatan Cemal Kalyoncu, “Tüm dünyada fiyat dalgalanmaları çok yüksek. Nerede olursa olsun iş yapan müteahhitlerin gelir sorunu yaşadığını görüyoruz. Fiyatlar, koşullar çok hızlı değişiyor. Biz grup olarak önceliğimizi ve ağırlığımızı tamamen yenilenebilir enerji sektörüne odaklamış durumdayız” ifadelerini kullandı.