Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomi reform paketinde yer alan teknoloji odaklı hamleleri YASAD Başkanı Gönül Kamalı İş Dünyası’nda değerlendirdi.

Kamalı, Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı’nın kurulmasına ilişkin "Çok uzun yıllardır yazılım, bilişim sektörünün beklediği bir yapıydı. Bilişim ve yazılım sanayinin tek merkezden koordinasyonunun sağlanması kritik öneme sahip. Hedefleri açıklanmamış olsa da istihdam, AR-GE, ürün destekli stratejilerin ve politikaların oluşturulmasında tek merkezden koordinasyon sağlanacak. Bu yıl sonuna kadar yapının oluşturulması bekleniyor. Dijital vergi, dijital para, sanal bankacılık gibi kritik öneme sahip konuların yerli sanayii de içine alacak şekilde Başkanlık tarafından desteklenmesi için organizasyon yapısının yılsonundan çok önce, kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Hem ürün, hem AR-GE destekleri açısından önemli yol haritası açıklanmalı." dedi.

Reform paketinde yer alan İhtisas Bölgeleri’nin kurulması kararına dair "İlk bölge İstanbul’da kurulmakta. Ticaret Bakanlığımızın yayınladığı sıcak gelişmeler sürecin hızlı ilerlediğini gösteriyor. İhtisas Bölgelerine dair gelişmeleri daha sıcak bulduk." açıklamasını yaptı.

Kamuda yazılım sanayinin yerlilik oranı yüzde 10 ile çok düşük seviyede

YASAD Başkanı Kamalı, kamu ihalelerinde 2 sorun olduğunu belirtiyor. Kamalı, "Kamu ihalelerinde çözüm bekleyen 2 sorun var. Birincisi kamuda kullanılan yazılımlarda yerlilik oranı yüzde 10. Bu yerli sanayi için çok düşük bir seviye. İkincisi kamunun fiyat politikası yerli sanayiye katkıda bulunmuyor. Oranlar konusunda yeterli değil. Bu oran yerli sanayi için itici hamle oluşturmaz. Bu oranı en az yüzde 40’ların üzerine çekebilirsek yerli sanayi için kaldıraç etkisi sağlamış oluruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan reform paketinde yer alan teknoloji odaklı hamlelerle yurtiçinde yerli bilişim sanayinin teknoloji kabiliyetinin artırılması planlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’ın paylaştığı takvimde, daha önce açıklanan bilim ve teknoloji alanında atılacak adımların ne zaman hayata geçirileceği de netleşti. Teknoloji alanında yapılacak düzenlemeler arasında "Türkiye Dijital Vergi Dairesi", kripto paralara yönelik düzenlemeler, "Dijital Tarım Pazarı", yerli kartlı ödeme sistemi TROY’un ayrı bir şirkete dönüştürülmesi gibi kritik adımlar var. Ayrıca Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığının kurulması sektör açısından koordinasyonun tek merkezden sağlanacak olması ve teknoloji strateji yol haritasının takibi açısından önemli.