Kanada'dan ABD'nin çelik tarifelerine karşı yeni önlemler
-
Kanada Başbakanı Mark Carney, ABD'nin ülkesinin çelik sektörüne uyguladığı gümrük tarifelerinin ardından sektörü korumak amacıyla yerli üretimi artıracak yatırımlar yapılacağını açıkladı.
-
Ay sonunda yürürlüğe girecek yeni düzenlemeye göre, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunmayan ülkelerden ithal edilen çelikte kota 2024 seviyesinin yüzde 50'sine düşürülecek.
Carney, düzenlediği basın toplantısında, Kanada’nın bundan böyle kendi çelik üretimine öncelik vereceğini belirterek, "Kanada olarak bu gelişmelerden (ABD'nin gümrük tarifeleri) en çok etkilenen ülkelerden biri olacağız. Zamanla en büyük müşterimiz olan ABD'ye fazla bağımlı hale geldik. İhracatımızın yüzde 90'ından fazlası ABD'ye gidiyor." dedi.
Söz konusu adımın ABD’ye olan ekonomik bağımlılıktan uzaklaşma yönünde önemli bir dönüşüm olduğunu vurgulayan Carney, bu kapsamda bazı yasal düzenlemelere de gideceklerini kaydetti.
Carney, ithalat kotalarında yapılacak değişikliklerin ay sonunda yürürlüğe gireceğini ancak ABD ile mevcut ticaret kurallarında değişiklik yapılmayacağını söyleyerek, "Şu anda iki taraf arasında bir anlaşma için görüşmeler sürüyor. Kanada’nın çıkarları doğrultusunda en iyi anlaşmayı yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bu tarihi dönüm noktasında, Kanada artık bağımlılıktan dirence geçiyor." diyen Carney, "Artık kendimize, herhangi bir yabancı hükümetin elimizden alabileceğinden çok daha fazlasını veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.