Karadeniz Holding elektrik tedariki için Gazze ve Ukrayna ile görüşüyor
Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz Bloomberg HT'de katıldığı Üst Düzey programında elektrik tedariki için Gazze ile görüştüklerini söyledi. Harezi Yılmaz, Ukrayna ile de görüştüklerini ve ön anlaşma yaptıklarını belirtti. Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz İsrailli bir firmanın da elektrik tedariki talebinde bulunduğunu ifade etti.
Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz, şirketin faaliyetleri ve gelecek operasyonlarıyla ilgili Bloomberg HT ekranlarında yayınlanan Üst Düzey programında açıklamalarda bulundu.
Harezi Yılmaz'ın öne çıkan değerlendirmeleri şunlar oldu:
2023 nasıl geçti?
Biz halka açık bir şirket olmadığımız için finansal verilerimizi paylaşmıyoruz. Yatırım olarak şu anda 6 bin megavatlık bir filomuz var. 6 bin megavat dediğimiz birçok Afrika ülkesinin toplam kapasitesinden de büyük. Önümüzdeki 5 sene içinde de bunu 10 bin megavata çıkaracağız. Bir de bizim 'LNG carrier' ve FSRU filomuz var.
Brezilya'da 6 ayda 600 megavatı LNG ile devreye aldık ki bu bir dünya rekoru. Endonezya'da yaptık, buradaki elektrik idaresi bir ihale yaptı ve bunu biz kazandık. Endonezya'da 5 adanın elektriğini 5 yıl biz verdik.
Öne çıkan pazarlar
Bize birçok gelişmiş ülkeden gelen talepler var. Mesela Ukrayna-Rusya savaşı olduğunda hem İtalya hem Fransa hem Almanya hem de İngiltere ile ön anlaşma görüşmeleri yaptık. Rus gazına bağımlılık olduğu için hemen acil çözüm olarak bizi gördüler.
Avustralya açıklarında Yeni Kaledonya diye bir ada var, bir Fransız adası, orada da ihaleyi bir Türk şirketi olarak biz kazandık. Orada 200 megavatımız var bir maden şirketine elektrik sağlıyoruz. Asya'da ise Endonezya'da varız ve Vietnam, Sri Lanka, Malezya gibi ülkeler de bunlara eklenecek. Afrika'da da 8 ülkede 15 gemimiz var. Latin Amerika'da çok aktifiz, Brezilya'da özellikle.
Maliyetler ne düzeyde?
Çok riskli bir iş olduğu için kârlılık bizde biraz ikinci planda geliyor. Bizim müşterimiz devletlerin elektrik idaresi. Biz elektrik idarelerine elektriği direk satıyoruz. Bunun da sebebi araya hiçbir aracının girmesin ve gereksiz fiyat artırımı olmasın. Bilançomuzda da sadece devlet riski taşıyoruz.
Jeopolitik gerginlikler sektörü nasıl etkiliyor?
Jeopolitik gerginlikler bizim lojistiğimizi etkilemiyor ama bize gelen taleplerin sayısını çok etkiliyor. Biz elektrik tedariki için Gazze ile görüşüyoruz sonra İsrailli bir firma da 'Bizim de elektriğe ihtiyacımız var' diyorlar. Şu anda Ukrayna ile görüşüyoruz ve bir ön anlaşma da imzaladık. Ama arkadan Rusya da aynı talepte bulunuyor. Bizim önceliğimiz bu işin insani tarafı, ikincisi uluslararası yaptırım ve kanunlara uyması, üçüncü olarak fiyat ve kârlılık konuları geliyor.
Yatırımlarda finansman kullanımı
Biz kendi içimizde havuz finansmanı kullanıyoruz. Biz kendi bilançomuz üzerinden finansman kullanarak gemilerimizi inşa ediyoruz. Türk bankaları çok destekçimiz finansman kullanıyoruz, uluslararası bankalardan da sendikasyon kullanıyoruz ama proje finansmanı değil. Bir kere geminin gittiği yer belli olunca refinansa geçiyoruz.
LNG'de rekabet
En temiz termik yakıt doğalgaz olduğu için doğalgaza talep hızlı artacak. LNG'ye (sıvılaştırılmış doğalgaz) de talep çok artacak. Kömür santralleri kapandıkça yerine doğalgaz santralleri kurulacak. Biz de 2018'de Japon Osaka Lines ile yarı yarıya gaz filosu inşa etmeye başladık. Dünyanın dört bir yanında bu filolarımız hizmet veriyor.
Deprem bölgesine destekleri
Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Karadeniz, büyük dayım, çok vizyoner bir mühendistir. Biz bundan 6 sene önce İstanbul'da büyük bir deprem olabilir korkusuyla bir yüzer yaşam kenti inşa etmiştik ve tersanemizde hazırda tutuluyordu. Bunu biz eksikliklerini tamamlayarak hemen İskenderun'a yolladık. Ondan sonra bir de dünyanın en büyük katamaranını almıştık yüzer ofis yapmak için ve bunu da okul yaparak içini 2500 kapasiteli yataklı hale getirerek deprem bölgesine yolladık. Şu anda gemilerimiz halen orada ve depremzedelere hizmet veriyor.