Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Karne hediyesi olarak hangi teknoloji ürünleri tercih edildi?

Karne hediyesi olarak hangi teknoloji ürünleri tercih edildi?

Ülke genelinde pandemi koşullarında uzaktan eğitim gören ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören çocuklar, üç haftalık ara tatile başladı. Karne hediyesi olarak bu yıl velilerin tercihi akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve oyun konsollarından yana oldu

Giriş: 24 Ocak 2021, Pazar 21:29
Güncelleme: 24 Ocak 2021, Pazar 21:29

Hande Berktan

Karne dönemi ile perakende sektörünün hareketlendiği bu dönem Türkiye’nin önde gelen teknoloji perakende mağazalarından MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım ve Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, Bloomberght.com için sorularımı yanıtladı.

Kampanyalarla birlikte tüketici kredileriyle ödeme kolaylıklarının sunulmasıyla 12 aya varan taksit imkanı, ailelerin teknoloji ürünlerine yönelmesini sağladı. Pandemi nedeni ile evde geçirilen zamanın artması ürün seçiminde belirleyici kriter oldu ve akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve oyun konsolları satışlarda ilk sıraya oturdu.

Teknoloji perakendecileri kampanya ve cazip kredilerle tüketicileri çekiyor

MediaMarkt İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım “MediaMarkt olarak yarıyıl kampanyalarımızı 18 Ocak tarihinde başlattık fakat yılın başından bu yana çeşitli kampanyalarımız devam ediyordu. Bu nedenle “Yarı Yıl Kampanyalarımız” çerçevesinde bir veri açıklamak için henüz erken olsa da yılın başından bu yana en çok satın alınan ürünlerin akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve oyun konsolları olduğunu söyleyebilirim. Akıllı telefonlar, yarıyıl kampanyalarımız arasında en çok indirim gerçekleştirdiğimiz kategorilerin başında gelirken ebeveynlerin hediye olarak dizüstü bilgisayar tercih etmesinde ise evden eğitim sisteminin etkili olduğunu düşünüyoruz. Böylece öğrenciler önümüzdeki günlerde de hem eğlence hem de öğrenim için bu ürünlerden faydalanabilecekler. Oyun konsolları ise hem çocukların hem de ebeveynlerinin birlikte vakit geçirmek için tercih ettiği ürünlerden, bununla birlikte evde geçirilen zamanın artması da bu kategorinin satış artışlarını etkili oluyor’’ dedi.

En çok talep edilen ürünlerin fiyat aralığına ilişkin Gökyıldırım ‘’Bu ürünlere baktığımızda ilk iki sırada tercih edilen akıllı telefonların fiyat aralığı 8.000 TL ile 4.800 TL fiyatında cihazlar olduğunu görüyoruz. Online tarafta en çok talep edilen ürünümüz mağazalarımızdakiyle aynı olmakla birlikte yine ençok talep edilen ikinci sıradaki dizüstü bilgisayarların ortalama fiyatı ise 3.799 TL’ şekinde bilgi verdi.

Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan ‘’Karne hediyesi olarak en çok tercih edilen ürünlerin başında akıllı telefonlar, tabletler, gaming notebook’lar, akıllı saatler, oyun konsolları, hediye ödeme kartları, gaming aksesuarlar ve bluetooth kulaklıklar geliyor. Bu ürün gruplarındaki ürün çeşitliliğimiz geniş fiyat skalasında seçenekler sunmamıza imkan sağlıyor. Ayrıca tüketicilerimize avantaj sağlayacak kampanyalar, tüketici kredileriyle ödeme kolaylıkları ve belli ürünlerde peşin fiyatına 12 taksit seçenekleri sunuyoruz. Karne ve sömestr kampanyaları Şubat ortasına kadar devam edecek’’ dedi.

Gürcan ‘’Kısıtlamalar kapsamında hafta sonları mağazaların kapalı olmasına rağmen, bu yıl karne ve ardında tatil döneminde satışlarda geçen yıla göre yüzde 30 civarında bir artış bekliyoruz. Pek çok ürün grubunda kanal bazında tercihler paralel. Mağazalarımızda online kanala göre akıllı telefon, TV, aksesuar ve ek garanti gibi satış sonrası hizmet paketlerimizin satışları, online kanallarımızda ise ev aletleri, akıllı saatler, konsollar ve bluetooth kulaklık gibi ürünlerin satışları daha fazla öne çıkıyor’ dedi.

Doğu taşınabilir bellek, powerbank tercih ederken batı notebook ve tablete yöneldi

Ürün satışlarında bölgesel farklılıkların öne çıkıp çıkmadığını sorduğum sektör temsilcilerinden Teknosa GM. Gürcan’’ Türkiye genelinde en çok satışı yapılan akıllı telefon, aksesuar ve LCD TV gibi teknolojik ürün gruplarında bölgesel açıdan anlamlı bir fark bulunmuyor. Ancak derinlemesine bakıldığında, Doğu bölgelerinde özellikle taşınabilir bellek, powerbank gibi ürünler daha çok tercih edilirken, Batı bölgelerinde iOS işletimli notebook ve tabletlerin daha fazla satın alındığı görülüyor’’ derken MediaMarkt İcra Kurulu Bşk. Gökyıldırım ‘’ Türkiye genel anlamıyla teknolojiye meraklı ve bunu tüm bölgelerde net bir şekilde görüyoruz. Bugün Türkiye’nin doğusu da batısı da aynı kategoriler çerçevesinde alışveriş yapıyor ve birçok kampanya dönemi verilerimiz de bunu destekler nitelikte. Teknoloji Türkiye’nin tamamında talep görüyor’’ şeklinde özetledi.

Teknoloji perakendesinde ocak ayında satışlarda üç haneli artış yakalandı

İlk 20 günde yüzde 400'ün üzerinde bir artış yakaladıklarını belirten sektör temsilcileri pandemi sürecinde görüldüğü üzere günümüzde artık elektronik ürünler, günlük yaşamımızda hiç olmadığı kadar temel ihtiyaç olarak yer aldıklarını belirtiyor.

Yenal Gökyıldırım ‘’Örneğin pandemi nedeniyle birçok insanın evden çalışmasıyla veya evden eğitim görmesiyle birlikte tabletlerin hayatımızdaki yeri hiç olmadığı kadar arttı. Eğer geçen yıl bir araştırma yapsaydınız tabletlerin birçok kişinin “ihtiyaç” listesinde yer almadığını görürdünüz fakat pandemiyle birlikte bugün bunun değiştiğini görebilirsiniz. Evet, elektronik ürünlerin önemli bir kısmı bugün temel ihtiyaç, fakat aynı şekilde birçok kategoride yer alan ürünler de bir lüks olmaktan çıktı. Mesela eskiden mutfakta yemek pişirirken elektronik ürünlerden faydalanıyorduk. Fakat artık çay demlerken veya kahve pişirirken de bu cihazların elektronik olanını tercih ediyoruz. Teknoloji severlerin edindiği bu alışkanlıkların devam edeceğini öngörüyoruz, bu da pazarın 2021 yılında daha da büyümesini sağlayacaktır’’ dedi.

Bülent Gürcan teknoloji perakendesinde verileri ‘’2020 yılında teknoloji ürünleri pazarı, pandeminin ilk dönemi olan Mart ve Nisan aylarındaki daralma dışında satışlarda hep pozitif artışları gördü. İlk 10 ayda uzaktan eğitim ve evden çalışmanın devam etmesi Bilgi Teknolojileri ve IT kategorisinde %123 seviyesinde rekor büyüme yakalanmasına neden oldu. Telekom’da %33, beyaz eşyada %29, tüketici elektroniği ve TV’de %28, küçük ev aletlerinde ise %15 seviyesinde büyüme gerçekleşti. Henüz 2020 yıl sonu pazar verileri çıkmamış olsa da %30 ile %40 arası büyüme ile yılın tamamlandığını söyleyebiliriz. 2020 yılı pandeminin etkileriyle özel bir yıl oldu. Öte yandan dijitalleşmenin hız kazanacağı, eğitim, iş ve sosyal hayatın dönüşeceği bir ortamda teknolojiye olan yüksek talebin süreceğini ve işlerimizi daha da ileriye taşıyacağını öngörüyoruz’’ şeklinde özetledi.

FIFA dünya kupası ve Avrupa futbol şampiyonası TV satışlarını artıracak

Teknoloji perakendeciliğinde online ve hibrit eğitimin ve uzaktan çalışma modelinin devam edeceğini göz önünde bulundurursak notebook ve tablet satışlarında artışın devam edecektir. Pandemiye bağlı bu dönem hijyen ürünlerine olan talep artışına paralel olarak hava temizleme, pratiklik açısından dikey şarjlı süpürgeler ve robot süpürge kategorilerinde büyüme öngörülüyor. Akıllı telefonların paket içeriğinden aksesuarların çıkartılmaya başlanması ile şarj cihazları ve kulaklık satışlarında artış beklenirken bu yıl spor ve futbol açısından oldukça önemli bir yıl.

Bu yıl FIFA Dünya Kupası elemeleri ve pandemi nedeniyle ertelenen Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinin heyecanı yaşanacak. Futbolseverlerin en yeni teknolojilere sahip televizyon ürün kategorilerinde satışlara yansıyacak.

2021 pandeminin, teknoloji ürünlerine olan talebi kalıcı olarak artıracağı bir yıl olacak.