Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji ‘Kart plastiğini ve POS makinesini tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz’

'Kart plastiğini ve POS makinesini tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz'

Nakitten dijital paraya, kartlı harcamalara dönme trendinin sürdüğünü belirten Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Murat Çağrı Süzer, "Kart plastiğini ve POS makinesini tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz" dedi.  

Giriş: 26 Ekim 2022, Çarşamba 16:59
Güncelleme: 26 Ekim 2022, Çarşamba 17:04

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Genel Müdürü ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, kart plastiğini ve POS makinesini tamamen ortadan kaldırmak istediklerini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Süzer, Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin gündeminde şeffaflık ve dijital slip olmak üzere iki temel farklı konu olduğunu vurguladı. Süzer, “E-ticaretin artışıyla birlikte müşterilere şeffaflık tanımamız lazım. Şeffaflığın tanımı da şu; e-ticaretten alışveriş yapan müşterilerimize sorduğumuzda her 10 müşteriden 7’sinin kartlarını bir yerlerde sakladığını görüyoruz. Ancak kartlarını nerede sakladıklarını sorduğumuzda 3 müşteri biliyor 7 müşteri tam sayı veremiyor, hatırlamıyor. BonusFlaş’a üyelikler bölümünde müşterilerimizi kartının nerede saklı olduğunu açıp görebiliyor. Artık saklamak istemediği bir yer varsa tek tuşa basarak o sitede saklamasını iptal edebiliyor. Odaklandığımız diğer kısım ise çevre etkisi. POS’lardan çıkan slipleri artık iptal ediyoruz. Artık müşterilerimiz BonusFlaş’a girip ‘Ben POS’tan slip çıksın istemiyorum’ diyerek dijital slip uygulamasına başlayabiliyor. Kart plastiğini ve POS makinesini tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz” dedi.

‘Nakitten dijital paraya, kartlı harcamalara dönme trendi sürüyor’

2022 yılın ilk 9 aylık döneminde kredi kart ile ödemelerin cirosunun bir önceki yılın aynı dönemine yüzde 103 artış gösterdiğini belirten Süzer, banka kartlarında bu oranın yüzde 143 olarak gerçekleştiğini söyledi. Bu harcamaların bir kısmının doğal olan harcamalardan kaynaklandığını, bir kısmın ise nakit yerine daha fazla kart kullanımından kaynaklandığını ifade eden Süzer, “Burada temel değişiklik seyahat ve yemek sektöründe yüzde 182’lik artışla gerçeklemiş. Bu oran, pandemiden çıktığımızı gösteriyor. İkinci sırada ise yüzde 119 artış ile e-ticaret geliyor. Nakitten dijital paraya, kartlı harcamalara dönme trendi sürüyor” diye konuştu.Toplam alışveriş içinde e-ticaretin payının hızla arttığını belirten Süzer, 2018 yılında yüzde 16 olan e-ticaret payının bu yıl yüzde 26.5’e ulaştığını belirtti. Kasım ayın e-ticaret için en önemli ay olduğunun altını çizen Süzer, yeni müşteri kazanma açısından da mevcut müşterileri tetiklemesi açısından da e-ticaret alanında çok önemli bir ay olacağını kaydetti. Kasım ayında ciro bazında yüzde 32.6 artış yaşandığını ifade eden Süzer, bu yıl da benzer bir trendi beklediklerini söyledi.

‘E-para şirketimizin lansmanını önümüzdeki yıl yaparız’

Garanti BBVA ve Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin yüzde 50-50 ortaklık ile kuruluş sürecinde oldukları e-para şirketine de değinen Süzer, gelinen noktada çalışmaların devam ettiğini ve ürün geliştirme sürecinde olduklarını söyledi. Bu şirket ile ödeme işine yeni girecek olan bir işyerinin hayatını kolaylaştırmak istediklerini ifade eden Süzer, “E-ticarete girmek istiyorsunuz, ya da bir iş yeri açtınız ödeme alacaksınız, tahsilat yapacaksınız burada olacağız. Bunun yanı sıra Türkiye’de 20-30 milyon arasında bankacılık sistemi dışında olan yetişkin nüfus var. BU yetişkinlerin bankalardan ziyade çok daha basit servislere ihtiyacı var. Biz bu yeni ödeme kuruluşunu bu hizmetleri veren bir şirket haline getirmek istiyoruz. Onay süreçlerimiz şu anda düzenleyici nezdinde devam ediyor. Umuyorum önümüzdeki yıl lansmanını yapacağız” diye konuştu.