Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Katar Enerji Bakanı salı günü yaptığı bir açıklamada Katar ya da başka bir ülkenin Rusya’nın Avrupa’ya sağladığı gazı LNG olarak sağlamak için yeterli kapasitesi bulunmadığını söyledi.

Katarda üretilen doğalgazın büyük bir kısmının uzun dönemli kontratlarla Asyalı alıcılara bağlı olduğunu belirten Saad el-Kabi, Katar’ın doğalgaz hacminin yalnızca yüzde 10-15’inin Avrupa’ya ihraç edilebileceğini dile getirdi.

Kabi, “Rusya Avrupa’nın ihtiyacının yüzde 30-40’ını sağlıyor. LNG ile bu açığı kapatabilecek tek bir ülkenin olduğunu düşünmüyorum” dedi. Kabi’nin LNG tedariğiyle ilgili değerlendirmesi Avrupa’nın enerji güvenliğiyle ilgili endişeleri daha da artırdı.

Von der Leyen: Rus gazına çok fazla bağımlıyız

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya ile yaşanan krizde Rus gazına fazla bağımlı olduklarının ortaya çıktığını, tedarikçileri çeşitlendirmeleri ve yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yapmaları gerektiğini söyledi.

Von der Leyen, "Bu krizi Rusya üretti ve mevcut gerginlikten Rusya sorumludur. Şimdi yaptırım paketini süratle sonlandıracağız. Şimdiye kadar yaptığımız gibi ortaklarımızla yakından koordine edeceğiz." dedi.

Yaptırımların Rusya'nın eylemlerinden sorumlu kişi ve şirketleri hedef aldığını belirten von der Leyen, ayrıca Rus ordusunu finanse eden, Ukrayna'nın istikrarsızlaştırılmasına katkı veren bankaların yaptırım kapsamında olacağını bildirdi.

"Kremlin'in saldırgan politikalar izlemesini mümkün olduğunca zorlaştıracağız." diyen von der Leyen, Almanya'nın Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin onay sürecini durdurma kararını doğru bulduğunu belirtti.

Von der Leyen, "Kuzey Akım 2, Avrupa'nın tamamına enerji arz güvenliği ışığında değerlendirilmelidir. Çünkü bu kriz Avrupa'nın Rus gazına hala çok fazla bağımlı olduğunu göstermiştir. Tedarikçilerimizi çeşitlendirmeli ve yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yapmalıyız. Bu enerji bağımsızlığımıza stratejik bir yatırımdır." diye konuştu.

Altın fiyatları, yatırımcıların Rusya’ya uygulanan yaptırımlara ve ABD’nin yakında para politikasını sıkılaştıracağına odaklanmasıyla karışık bir seyir izliyor. Gram altın da küresel altın fiyatlarındaki dalgalı seyir ve dolar/TL’deki yükselişle 840 TL’nin üzerine tırmandı.

Ukrayna’da artan gerginlik sonrasında Avrupa’da hammadde, enerji buğday ve nikelde tedarik sıkıntısı yaşanabileceğine dair endişeler kuvvetlendi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, bölgesel savaş ihtimalinin yüksek olduğunu ve bunun enflasyonist baskıyı sürdüreceğini belirterek, “Altın şimdcilik yükselişine ara vermiş gözüküyor ama jeopolitik gerginlikler arttıkça yatırımcılar altının doğru tercih olduğunu anlayacak” dedi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftanın sonuna doğru jeopolitik risklerin artmasıyla uzun bir aradan sonra ilk defa 1.900 doların üzerine tırmanmıştı. Haftaya Ukrayna’da tansiyonu düşüren haberler sonrasında 1.893 dolar seviyesinde başlayan değerli metal, hafta başından bu yana dalagalı bir seyirle 1.899 dolar seviyesinde bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta 810 TL’ye kadar geriledikten sonra kademeli bir yükselişle 833 TL’ye kadar tırmanmıştı. Yeni haftada küresel altın fiyatlarındaki yükselişi takip ederek 849 TL ile iki ayın zirvesini gören gram altın, çarşamba günü küresel altın fiyatlarındaki gerilemeye rağmen dolar kurundaki yükselişle 841 TL seviyesinde bulunuyor.

ABD’nin açıkladığı yaptırımların korkulduğu kadar sert olmaması küresel piyasaları destekliyor.

Salı günü yüzde 1’in üzerinde kayıplarla günü tamamlayan ABD hisse senedi endeksleri, bu sabah vadeli işlemlerde yükseliyor.

Asya’da Japon Nikkei 225 endeksi tatil nedeniyle işleme kapalı. Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 artıda.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi dün bir ara 8 baz puana kadar düşüş kaydettikten sonra günü 1 baz puan artışla yüzde 1,94’ten tamamladı. Avustralya’nın 3 yıllık tahvil getirisi yaklaşık üç yılın zirvesine çıktı.

Brent petrolün varil fiyatı dün yaklaşık yüzde 4 artışla 99,50 dolara kadar yükseldikten sonra Biden’ın açıklamaları ve İran nükleer görüşmelerinde ilerleme sağlandığı haberleri sonrası kazançlarının bir kısmını geri vererek günü yüzde 1,52 yükselişle 96,84 dolardan tamamladı. Yükseliş bu sabah sınırlı da olsa sürüyor.

Güvenli liman altın da dün yüzde 0,40 düştükten sonra bu sabah 1.899,6 dolar seviyesinde, yatay.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.174,9 seviyesinde ve düne göre fazla değişim göstermedi. Dün yüzde 0,72 ile Tayland bahtının ardından dolara karşı en yüksek günlük değer kaybını yaşayan gelişmekte olan ülke para birimi olan Türk lirası bu sabah hafif artıda.

Yaptırımlar korkulan kadar sert olmadı

Biden’ın dün Rusya’ya yönelik olarak açıkladığı yaptırımlar, Rusya’nın fonlamaya erişimini çok ciddi şekilde etkileyecek kapsamda olmasa da önemli bir uyarı olarak değerlendirildi.

Biden, “Rusya’nın dış borçlanmasına yönelik de geniş yaptırımlar getiriyoruz. Bu da Rus hükümetinin Batılı finans kuruluşlarından artık para kazanamayacağı anlamına geliyor” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolü Dairesi’nin (OFAC) dün gece yayımladığı karara göre 1 Mart 2022’den itibaren yeni ihraç edilmiş tahvilleri ikincil piyasadan alınması yasaklandı.

Kısıtlamalar, Rusya Merkez Bankası, Rusya Federasyonu Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek tahvilleri kapsıyor.

Institute of International Finance (IIF) Başkan Vekili Clay Lowery, bu yaptırımların kısa vadede Rus ekonomisi üzerinde bir etkisinin olmayabileceğini ancak uzun vadede diğer Avrupa ülkelerinin adımları ile birleştiğinde büyümeyi olumsuz etkileyebilir” değerlendirmesini yaptı.

Brandywine Global Investment Management Portföy Yöneticisi Jack McIntyre da “Yaptırımlar mevcut Rus tahvillerini kapsamadığı sürece, biz ve piyasa iyi durumda oluruz. Çünkü gerekirse pozisyonumuzu kapatabilir ve üzerine ekleme yapabiliriz. Bunlar -dizayn olarak- çok sert yaptırımlar değil” dedi.