Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT'de yayınlanan Otomotiv Zirvesi 2023 programına katılan Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, otomotiv sektöründe ciddi bir değişim yaşandığını, otomotivde artık elektrikli döneme girildiğini dile getirdi.

Geçen yıl Türkiye'de otomobil satışı konusunda yüzde 6'lık bir artış yaşandığını aktaran Ağyel, "Bu yıl rekor bir yıl olacak gibi görünüyor. Biz de Kia olarak iyi bir geçen yıl geçirdik. Satışlarda yüzde 25'lik artış oldu. Yılın tamamında da iyi bir satış olacağı öngörülüyor" dedi.

Ciddi yatırım var

Otomobillierin kullandığı enerjinin değiştiğini yalnız elektrik değil hidrojen üzerinde de ciddi yatırım yapıldığını dile getiren Ağyel, "Kia uzun zamandır elektrik konusunda yatırım yapıyor. Ciddi anlamda bir yatırım var, batarya anlamında da bu böyle. 2028 yılına kadar elektrikli 14 modeli satışa sunmayı taahhüt etmişti. Bu yıl önemli modellerden biri üçüncü çeyrekte satışa sunulacak" bilgisin verdi.

Ülkede sektörün rekabetin içinde yer aldığını, teknolojilerin küresel şirketlerle birlikte ülkeye girdiğini söyleyen Ağyel, "Yeni teknolojilerde özellikle elektrikli araçlar için en önemli unsur şarj.
Bu altyapıya henüz ulaşılmış değil. Ancak bu yıl ülke genelinde 13 bin noktanın üzerinde şarj noktası hizmette olacak. Bu yıl ve önümüzdeki yıl ciddi bir yol alınacak gibi görünyor.
Gidebileceğim yere gidecek miyim, şarj olma süreleri ne kadar zamanda ne kadar kısalacak gibi sorular sıklıkla gündeme geliyor. Şunu söyleyebilirim, araçtan araca değişmekle birlikte yarım saatle bir saat arasında yüzde 80-90 doldurmak mümkün. Bu da uzun yol için düşünüldüğünde önemli. Tamam bir iki dakikada bezin almak gibi değil ama birkaç yıl sonra bu soru önemini yitirecek. Tıpkı cep telefonları gibi" ifadelerini kullandı.


Bataryalarda da teknoloji ilerledikçe dolum sürelerinin hızlanacağının görüleceğini belirten Ağyel, elektrikli araçlar konusunda devletlerin özellikle Avrupa ve ABD'de gerekli desteği verdiğini,
Çin'de inanılmaz kampanyalar düzenlendiğini söyledi.

"Türkiye'de de Togg'la başlayan destek birçok markaya verilecektir diye düşünüyorum" diyen Ağyel, şirket olarak 2026 yılına kadar satışın yüzde 21, 2030'da satışların yüzde 30'unun elektrikli araçlardan oluşmasının hedeflendiğini belirtti.

"2030'da üretimin yüzde 50'si elektrikli ve elektrik destekli araçlardan olaşacak. Geçen yıl toplam 5 bin 500 araç elektrikli araç satıldı. Bu yıl Togg, Tesla ve diğer markalar olmak üzere toplam 50-55 bin araçtan söz ediliyor. Biz de 700'ün üzerinde sadece elektrikli araç satacağız" dedi.