Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler KKM'de iki ayın en yavaş düşüşü

KKM'de iki ayın en yavaş düşüşü

  • Kur korumalı mevduatlarda 1 Aralık haftasında 24,3 milyar TL ile iki ayın en düşük yavaşlaması kaydedildi.

Giriş: 07 Aralık 2023, Perşembe 14:40
Güncelleme: 07 Aralık 2023, Perşembe 16:34

Kur korumalı mevduatlarda düşüş yavaşlıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kur korumalı mevduatlar 1 Aralık haftası itibariyle 24,3 milyar TL geriledi. Kur korumalı mevduatlarda toplam büyüklük 2,7 trilyon TL olarak gerçekleşti.

1 Aralık haftasındaki gerileme son iki ayın en yavaş gerilemesi olarak kaydedildi.

KKM'de düşüş hızı yavaşlarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) banka yöneticileriyle bir araya geldi.

Türkiye Bankalar Birliği'nden toplantıya ilişkin yapılan açıklamada toplantıda TL'ye geçiş sürecinin de ele alındığı söylendi.

Yılmaz: KKM'deki artış eğilimi tam tersine döndü

Cumurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçeci bir düzenleme olarak kurgulanan KKM'nin görevini yapmış olduğunu belirterek finansal piyasalarda istikrarı zedelemeden aşamalı bir şekilde azaltıldığını dile getirdi.

Yılmaz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu noktalara dikkat çekti:

Mayıs seçimleri sonucu siyasi belirsizliklerin ortadan kalkması, önümüzdeki döneme yönelik makroekonomik politika çerçevesinin somutlaşmasıyla birlikte, ekonomik göstergelerimizdeki iyileşmeye ek olarak rezervlerimiz de istikrarlı bir şekilde artıyor.

Merkez Bankası’nın brüt rezervleri 1 Aralık itibarıyla 140,1 milyar dolar ile tarihi rekor seviyesine yükseldi.

2023 Mayıs ayı sonu itibarıyla yaklaşık 98,5 milyar seviyesinden, 140,1 milyar dolara ulaşan brüt rezervler, altı aylık dönem içerisinde yüzde 42,3 oranında rekor düzeyde arttı.

Sadece 1 hafta içerisinde rezervlerdeki artış ise yaklaşık 4 milyar dolar.

Ekonomi politikasındaki yol haritasının 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programla netleşmesi, Merkez Bankasının düzenlemeleri ile piyasalarda sağlanan güvenin etkisiyle Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki artış eğilimi tam tersine döndü.

KKM, Ağustos ayı ortası itibarıyla rekor seviyesi olan yaklaşık 3 trilyon 408 milyar seviyesine yükseldikten sonra, 1 Aralık haftası itibarıyla 694 milyar lira eksilerek 2 trilyon 714 milyar TL seviyesine indi.

Rezervlerde yükselme, bütçe disiplini, cari açıkta düşüş eğilimi ve enflasyonu düşürmeye yönelik kararlı politikalarla risk algılarında ciddi gerilme ile birlikte yatırım ortamını iyileştiriyor.

İlk 9 aylık büyüme yüzde 4,6 olup, istihdam ve ihracat artışı devam ediyor.

13 çeyrektir kesintisiz süren büyüme, tek haneli seviyelerde seyreden işsizlik oranı ve enflasyonun aylık bazda düşüş eğilimine girmesiyle, reel göstergelerde kaydedilen ilerleme, finansal göstergelerde de izleniyor.