Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Tarım Komşu'da çiftçi protestoları büyüyor

Komşu'da çiftçi protestoları büyüyor

  • Yunanistan genelinde 1 Aralık'tan bu yana çiftçiler yollara döküldü, protesto gösterileri aralıksız sürüyor.

Giriş: 08 Aralık 2025, Pazartesi 14:35
Güncelleme: 08 Aralık 2025, Pazartesi 14:35

Yunanistan'da 1 Aralık'tan bu yana devam eden çiftçi protestoları ülke geneline yayılıyor.

Yol kapatma eylemlerini yoğunlaştıran Yunan üreticiler, ülke çapına yayılan protestolarda yolları kapatırken, çiftçi birlikleri yeni adımların belirlenmesi için toplantılar planlıyor.

Yunan hükümeti ile çiftçiler arasındaki gerilimin merkezinde, yolsuzluk soruşturması nedeniyle dondurulan 600 milyon euro tutarındaki AB tarımsal destekleri ve diğer ödemelerdeki gecikme yer alıyor.

Çiftçi birlikleri, hibe ödemelerinin askıya alınmasının birçok üreticiyi maddi darboğaza soktuğunu, tohum, gübre ve diğer girdileri temin edemedikleri için önümüzdeki ekim sezonu için tarlaya girmekte zorlandıklarını açıkladı. Çiftçiler, geciken ödemelerin suçlu firmalar yüzünden başladığını, dürüst üreticilerin cezalandırıldığını ve bu durumun toplu cezalandırma anlamına geldiğini savunuyor.

Ülke genelinde yaklaşık 20 noktada yol kapatma eylemleri sürerken, binlerce traktör otoyol ve tali yollarda park halinde bekliyor.

Yunanistan'ın Larisa Bölgesindeki Nikaia’da yaklaşık 4 bin traktör yollara dizilmiş durumda. Çiftçiler bugün yerel yan yolları kapatmaya başladı ve çarşamba günü ise Volos Limanı’nı kapatmayı planlıyor.

Ulusal otoyollarda çok sayıda blokaj

Ekathimerini gazetesinin haberine göre, Atina–Lamia (E75) ulusal otoyolunda Thiva, Kastro ve Bralos noktalarındaki üç blokaj devam ederken, Atalanti'de yeni bir protesto noktası oluşturulması bekleniyor. E65 otoyolu üzerinde iki, İonia Odos üzerinde iki blokaj daha mevcut. Egnatia Odos ise üç ayrı noktada kapalı. Xanthi–Komotini hattında trafik tek yönde açılırken, karşı yöndeki şerit kapalı tutuluyor.

Makedonya bölgesinde koordinasyon toplantıları

Orta Makedonya’da çiftçiler, pazartesi günü Trilofos'ta (Thermi, Selanik) toplanarak eylemin sonraki aşamalarını belirleyecek.

Selanik çevresinde Langadas, Prasina Fanaria, Halkidona ve Malagradaki mevcut blokajlara ek olarak dördüncü bir nokta daha kuruldu. Georgikis Scholis Caddesi yeniden açılırken, Karditsa–Volos karayolundaki Mikrothives blokajı sürüyor.

Sınır kapılarında yoğun kapanmalar

Protesto gösteleri nedenyile Kipoi, Exochi, Evzoni ve Niki sınır kapıları kamyon geçişlerine kapandı.

Batı Yunanistan’ın Ioannina kentinde çiftçiler, şehrin havaalanı girişindeki blokajı genişletti. Protestocular, yanlarında "bir sonraki nesil hayvancılık üreticileri" dedikleri çocuklarını da getirdiklerini söyledi.

Patra yakınlarındaki Kato Achaia bölgesinde çiftçiler eyleme ara vererek sonraki adımları tartışıyor. Patra–Pyrgos yolunda trafik normale dönse de yeni otoyol güzergâhı kapalı kalmaya devam ediyor.

Antirrio–Messolongi ulusal yolundaki Evinos Köprüsü de trafiğe kapalı.

Girit Adası’nda çiftçiler öğle saatlerinde geniş katılımlı bir eylem planlıyor. Haniadaki protestocular ise Hania–Rethymno otoyolunu bağlayan Megala Horafia noktasında 48 saatlik bir blokaj başlattı.

Çiftçi eylemleri Türkiye tarafında tır trafiğini kilitledi

AA'nın haberine göre, Yunanistandaki çiftçi eylemleri, Türkiye tarafında tır trafiğini olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.

Yunan çiftçilerin 2 Aralıktan bu yana devam eden eylemleri kapsamında çok sayıda çiftçi, traktörlerini Bahçeköy (Kipi) Sınır Kapısı civarına çekerek yolu fiziki olarak daralttı.

Bu nedenle Yunanistana açılan İpsala Sınır Kapısından sadece bozulabilir gıda ürünleriyle ilaç gibi acil yük taşıyan tırlar geçiş yapabiliyor. Diğer yük türlerine sahip araçların geçişine ise izin verilmiyor. Söz konusu uygulama nedeniyle tır sürücüleri alternatif güzergah olarak Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarına yöneliyor. İki sınır kapısında da zaman zaman uzun tır kuyrukları oluşurken, tır parklarında yoğunluk gözleniyor.