Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

Ankara Polatlı’ya Türkiye’nin ilk özel sektör lityum iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasını kuran teknoloji ve mühendislik firması, Kontrolmatik Teknoloji, küresel pazardaki ihtiyacı görerek bu alandaki ikinci yatırımını ABD’de gerçekleştiriyor.

Gündem Teknoloji programına konuk olan Kontrolmatik Teknoloji Genel Müdürü Osman Şahin Köşker, globalde artan enerji talebine ve arz güvenliğine bağlı enerji depolama teknolojilerine yatırımların önümüzdeki 20 yıl boyunca artarak devam edeceğini söyledi.

Köşker “Önümüzdeki 20 yıl yenilenebilir enerji yatırımlarının arttığını göreceğiz. Enerji arz güvenliğini sağlayabilmek adına enerji depolama yatırımlarına gidiyoruz. 2018 yılından bugüne bu alanda AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden Pomega Enerji olarak, lityum temelli pil üretimi için fabrikamız bu yıl üretime başlayacak. Ankara Polatlı’daki fabrikamız, 2.2 gigavatsaat/yıl kapasiteye sahip olacak. Makine ekipmanlarının kabulunu yaptık, kuruluma başlıyoruz. Mayıs ayında deneme üretimine başlıyor olacağız. Türkiye’nin ilk lityum demir fosfat (LFP) bazlı lityum iyon pil tesisi olacak. LFP hammaddesi için de bir yatırımımız olacak. Çünkü bu bir tedarik zinciri yönetimidir. Dolayısıyla hammaddenin de üretimini gerçekleştiriyor olacağız. 3 fazda hayata geçecek tesis, 2023 yılında üretime başlayacak ve 2024 yılında 2.25 gigavatsaat/yıl kapasiteye ulaşacak” dedi.

ABD’deki LFP yatırımlarına ilişkin konuşan Kontrolmatik Teknoloji Genel Müdürü Köşker “ABD’de, Pomega Enerji olarak yatırımımızın birinci faz kapasitesi 3 gigavatsaat/yıl olacak. Pil kapasitesi olarak daha büyük bir yatırım. Yatırımın finansmanında özkaynak ve uzun vadeli finansman sağladık. ABD’deki yatırımımız, 2024 yılı içerisinde üretime başlayacak şekilde planlamalarımızı yaptık. LFP hücrelerin yanı sıra batarya modülleri ve bütünleşik enerji depolama sistemleri üretimi yapacak tesisimizin yatırım finansmanında, ABD’de eyalet teşviğinden yararlandık" dedi.

Yüksek katma değerli teknoloji hizmeti ve üretim gerçekleştiren şirketler için nitelikli insan kaynağı büyük öneme sahip. Bu doğrultuda, nitelikli işgücüne ulaşma noktasında, Kontrolmatik Teknoloji Genel Müdürü Köşker “Nitelikli işgücüne ulaşmada belli başlı alanlarda iştirak şirketlerimizde ortak fikir havuzu kurduk. Profesyonellerden de destek alıyoruz. Uzun soluklu staj programları yapıyor ve işe alım gerçekleştiriyoruz. 36 saat süre hackathon (kodlama yarışmaları) gerçekleştirdik ve katılım göstererek başarılı olan beş arkadaşımızı ekibimize dahil ettik. Yazılımcılara, iş dünyasının çok ihtiyacı olacak. Elektrik, elektronik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel disiplinlerden mezun gençlere büyük iş fırsatları var “ açıklamasını yaptı.