Konut satışlarında salgın döneminin en büyük düşüşü
Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,0 azalarak 107 bin 785 olurken baz etkisiyle birlikte bu salgın döneminde satışlarda yaşanan en büyük düşüş oldu
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,0 azalarak 107 bin 785 oldu.
Konut satışlarında İstanbul 18 bin 884 konut satışı ve yüzde 17,5 ile en yüksek paya sahip olurken satış sayılarına göre İstanbul'u 10 bin 605 konut satışı ve yüzde 9,8 pay ile Ankara, 5 bin 782 konut satışı ve yüzde 5,4 pay ile İzmir izledi.
Türkiye genelinde Temmuz ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,3 azalış göstererek 20 bin 553 oldu.
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,9 azalarak 32 bin 672 olurken toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 30,3 oldu. İkinci el konut satışları ise Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,5 azalış göstererek 75 bin 113 oldu.
2020'nin yaz aylarında düşük faizler ve kredi genişlemesiyle birlikte konut satışları geçen yılın Temmuz ayında ikiye katlanmıştı. Konut satışları geçen yıl bu genişlemeyle birlikte Temmuz ayında 229 bin 357 olarak gerçekleşmişti. Bu sene yaşanan büyük düşüşün sebebi de geçen yılki bazın yükseliğinden kaynaklanıyor.
İnşaat sektörü de ikinci yarıya yavaş başladı
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi “Temmuz Ayı Raporu’na göre, haziran ayında faaliyette görülen yükselme temmuzda devam edemedi. Beklenti Endeksi de negatif tarafa geçti.
Güven Endeksi iki aydır yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. Geçen ay gerileyen Güven Endeksi’nden sonra bu ay beklentinin de aşağı yönlü hareketi, pandemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için henüz koşulların gerçekleşmediğine işaret ediyor.
Hazır Beton Endeksi Temmuz Ayı Raporu verilerine göre temmuz ayında bütün endeksler, pandemi sonrasında Türkiye ekonomisinde toparlanmanın etkilerinin görüldüğü geçen yılın temmuz ayına kıyasla düşük görünüyor. Geçen yıl düşük faiz, düşük maliyetler ve konuta olan talepteki canlılık ile beraber yol alan inşaat sektörü, bu yıl tersine dönen koşulların etkisi altında kalmaya devam etti.