Advertisement
HABERLER ABONE OL

Konut fiyatlarının artışları nedeniyle kira krizi yaşandığına dikkat çeken KONUTDER Başkanı Altan Elmas, katıldığı Bloomberg HT yayınında konut piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konut fiyatlarındaki artışın ağırlıklı olarak maliyetlerde yaşanan artıştan kaynaklandığını söyleyen Elmas, "Konut fiyatlarının artması gündem oluyor. Bu çok doğal çünkü enflasyon tüm dünyanın günemi. Bizde de ciddi bir enflasyon var. Böyle bir dönemde konut fiyatlarının artmamasını beklemek doğru olmaz" dedi.

Elmas, "2019 yılından itibaren konut fiyatlarının yavaş yavaş yükseldiğini görüyoruz. Çünkü inşaat maliyetleri yükselmeye başladı o tarihten itibaren buna paralel olarak da konut fiyatları arttı. Mart ayında neden yüzde 15 derseniz, Şubat a yında savaş öncesi 750 dolara aldığımız demiri 920 dolara almaya başladık. Yüzde 20 dolar bazında artış oldu. Bunu yalnız inşaat demiri olarak görmemek gerek. Çünkü inşaatlarda bataryası olsun, radyatörü olsun yüzde 35-40 çelik ürünü var. Demir, çelik ve türevleri çok çok yükseldi" diye konuştu.

Arz şoku var

Ukrayna savaşının tüm emtia fiyatlarını yükselttiğinin altını çizen Elmas, 2021 yılını başından itibaren de ciddi bir konut arz şoku yaşandığının altını çizdi. Yazın toplu taleplerin oluştuğunu ancak üç yıldır konut üretiminin normal koşullarda yapılamadığını aktaran Elmas, "Bunu önceden söylemeye çalıştık. Üç yıldır konut üretimi, geleneksel 15-20 yıldır üretilen ortalama konutun yarısı kadar. Emtia fiyatlarına birde bu eklenince kimse konut fiyatlarını tutamaz. Fiyatlar artmaya devam edecek. Bir de Eylül Ekim ayında yaşanan ve şimdi sakinleşse bile birikmeli etkileri süren kur şoku da konut fiyatlarında etkili oldu" değerlendirmesinde bulundu.

İşletme sermayelerinde de sorun yaşandığını söyleyen Elmas, üç ay önce bir TIR demirin 450 bin liraya alınırken şimdi 1,5 milyon lira ödendiğine dikkat çekti.

Elmas, konut fiyatlarının artışında yabancıya konut satışının önemli bir payı olmadığını dile getirdi.

Türkiye'de konut fiyatları Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 96,4 artış kaydetti.

Böylelikle yıllık konut fiyat artışında yeni rekor kaydedildi.

Ocak ayında konut fiyatları yüzde 77,36 artış göstermişti.

Aylık bazda bakıldığında Şubat artışı yüzde 13,5 olarak gerçekleşti. Enflasyondan arındırılmış artış ise yüzde 26,9 oldu.

TCMB konut fiyat endeksine göre Şubat ayında yeni konutlar endeksi yıllık yüzde 102,2 arttı. Yeni olmayan konutlarda fiyatlar ise yıllık bazda yüzde 95,3 artış gösterdi.

İstanbul'da fiyat artışı yüzde 100'ü aştı

TCMB verilerine göre İstanbul'da konut fiyatları artışı yüzde 106,3 oldu. İstanbul'da yeni konutlarda fiyat endeksi ise yıllık bazda yüzde 114,6 yükseldi. İstanbul'da yeni olmayan konutlarda fiyat artışı yüzde 107,6 olarak kaydedildi. Bu rakamların ardından İstanbul'da metrekare fiyatı 13 bin 836 TL oldu.

Konut fiyatlarında İstanbul'u yüzde 97,1 ile Ankara izledi. Ankara'nın ardından yüzde 90,1'lik artışla İzmir geldi. Ankara'da metrekare fiyatı 6 bin 225 TL olurken, İzmir'de ilk kez 10 bin lirayı aşarak 10 bin 61 TL'ye yükseldi.

Konut satış fiyatları da satılık ilanları da artış gösterdi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) “Konut talebinde ve fiyatlarda artış" başlıklı Sahibinden Satılık Konut Piyasası Görünümü: Nisan 2022 notunu yayımladı.

Buna göre, satılık konut cari fiyatlarındaki yıllık artış oranı Türkiye genelinde olduğu gibi üç büyük ilde geçen aya göre yükseldi. Satılık konut fiyatlarının artış hızı geçen aya göre İstanbul'da 21,4, Ankara'da 11,1, İzmir'de 14,8 puan yükseldi.

Böylece, satılık konut cari fiyatındaki yıllık artış oranı İstanbul’da yüzde 159,3, Ankara’da yüzde 116,6 ve İzmir’de yüzde 119,3 oldu. Satılık konut metrekare ortalama fiyatları İstanbul'da 12 bin 805 TL’ye, Ankara'da 5 bin 545 TL’ye ve İzmir'de 9 bin722 TL’ye yükseldi. Son aylarda İstanbul’da satılık konut fiyatlarında Ankara ve İzmir’e kıyasla daha yüksek artışların gerçekleştiği ve İstanbul piyasasının belirgin bir ayrışma sürecine girdiği dikkat çekti.

Mart ayından itibaren satış fiyatlarındaki artış oranı hızlandı. Şubat ayında 10,2 puan yükselen fiyat artış oranı Mart ayında 15 puan yükseldi. Bu yükselişle satılık konut fiyatları geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 134,3 artarak raporda incelenen dönemdeki yeni en yüksek seviyesine ulaştı.

İlanlar da arttı

Konut piyasasındaki canlılığın bir göstergesi olarak izlenen satılan konutların satılık ilan sayısına oranı, önceki aya göre hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde yükseldi.

Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranındaki aylık değişimlerin arka planına bakıldığında hem satılık ilan sayısının hem de satılan konut sayısının belirgin ölçüde arttığı görüldü. Önceki aya kıyasla, satılık ilan sayısı yüzde 10,7 artarak 674 binden 746 bine ulaştı. Satılan konut sayısı ise yüzde 42,1 artarak, 48 binden 69 bine çıktı.

Lüks 25 bin, ucuz 4 bin lira

Bu ayki raporun özgün konusunu oluşturan ucuz ve lüks konut fiyatlarının analizine göre yıllık ortalama satılık konut fiyat artış oranı ucuz konutlarda yüzde 107,6, lüks konutlarda ise yüzde 130,8 oldu. Böylece, ortalama satılık konut metrekare fiyatı lüks konutlarda 25 bin 476 TL’ye, ucuz konutlarda ise 4 bin 182 TL’ye yükseldi.

En hızlı artış Mersin'de

İlan satış fiyatları Mart ayında da geçen yılın aynı ayına göre bütün büyükşehirlerde arttı. Satılık konut mekrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü iller; Mersin yüzde 172,7, İstanbul yüzde 159,3, Aydın ve Antalya yüzde 142,9 ve Diyarbakır yüzde 140 olarak izlendi. En düşük artışların görüldüğü iller ise Erzurum yüzde 94,3 ve Van yüzde 87,7 olarak gözlendi.