Advertisement
HABERLER ABONE OL

Tüm ülkeyi üzüntüye boğan ve 11 ili etkileyen depremlerden konut fiyatlarında görülen hareketlilik üzerine soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konut satış ve kiralama bedellerinde son 20 günde ciddi artışlar yaşandığının tespit edilmesi üzerine soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Öte yandan Bloomberg'te yer alan bir habere göre, hükümet ‘fahiş kira, fiyat artışına’ hapis cezasına yönelik çalışma başlattı belirtildi.

Habere göre, 11 ili etkileyen, 45 bine yakın insanın hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin evsiz kaldığı depremlerin ardından önümüzdeki ay başında yeni inşaatlar için harekete geçmeye hazırlanan hükümet, fahiş fiyat artışları için de 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası getirmeye hazırlanıyor.

Bir yetkilinin verdiği bilgiye göre hükümet, 1 yıl içerisinde 400 bin konut üretmeyi hedefliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde inşaat sektörü temsilcileriyle Gaziantep’te bir araya geldi. Toplantıya TOKİ, LİMAK, TOBB ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yanı sıra, alçı, armatür, boya, kalıp, yalıtım, ahşap, pencere gibi inşaatın ana bileşenlerinin çatı örgütleri de katıldı.

Fahiş fiyata ifşa uyarısı

Hükümetin süreçte üzerinde durduğu iki önemli konu inşaat malzeme fiyatlarında yaşanabilecek artışlar ve son dönemde yaşanan kira artışları. Bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, hükümet fahiş kira ve fiyat artışları için yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor.

Buna göre fahiş artış yapanlar için 2 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezaları gündeme gelecek.

İnşaat yapım süreçlerinde de fiyat sabitlemesi yapılacak. TOBB 11 ilde hammadde ve girdi maliyetlerinde bir artış olmadığı sürece deprem bölgesine yönelik inşaat malzemesi ürünlerinde
fiyat artışı yapılmayacağını duyurmuştu. Üst düzey yetkilinin verdiği bilgiye göre, Bakan Kurum da, sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda fiyat artışları konusunda uyarıda bulunurken, süreci fırsata çevirenlerin kamuoyuna ifşa edileceği uyarısında bulundu.

Geçen yaz TBMM’de kabul edilen ve 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren düzenlemeyle 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla artış yapılabileceği hükme bağlanmıştı.