Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fransa Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 195 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 76 bin 57'ye çıktı.

Afrika kıtasında yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 91 bini geçti.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, kıta genelinde vaka sayısı 3 milyon 585 bin 676'ya yükseldi.

Latin Amerika ülkelerinde yeni tip koronavirüs vakaları ve virüse bağlı can kayıpları artmaya devam ediyor.

Brezilya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, son 24 saatte 559 kişinin hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 224 bin 504’e, 27 bin 756 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 9 milyon 204 bin 731’e yükseldi.

Aşılamada ise yeni eşikler aşılıyor. Küresel çapta 94,4 milyon doz aşı yapıldı. Aşılamaya ilk başlayan ülke İngiltere’de bakım
evlerinde kalan herkese aşı ulaştırıldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise AstraZeneca’nın 9 milyon doz ek aşı tedarik edeceğini duyurdu.

Türkiye’de ise sabah saatleri itibarıyla 1,99 milyon kişi aşılandı. Pazar akşamı Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ise son 24 saatte 6.562 yeni vaka tespit edildi, 128 can kaybı yaşandı.

AstraZeneca, AB'ye 9 milyon ilave aşı sağlayacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ilaç şirketleri ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı tedarikinde yaşanan sorunların ardından AstraZeneca'nın birinci çeyrekte 9 milyon doz ilave aşı sağlayacağını bildirdi.

Von der Leyen, sosyal medya hesabından, AB aşı stratejisi kapsamında ön alım anlaşması imzalanan BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac ve Sanofi firmalarının üst düzey yöneticileri (CEO) ile gerçekleştirdiği video konferansın ardından paylaşımda bulundu.

AB ülkelerine aşı tedariki konusunda AstraZeneca ile yaşanan sorunların giderilmeye başlandığına işaret eden Von der Leyen, "AstraZeneca, geçen hafta yaptığı teklife kıyasla 9 milyon ilave doz sağlayacak ve böylece ilk çeyrekte toplam 40 milyon doz tedarik edecek." ifadesini kullandı.

AstraZeneca'nın aşı teslimatlarına planlanandan 1 hafta önce başlayacağına dikkati çeken Von der Leyen, şirketin Avrupa'daki üretim kapasitesini de artıracağını belirtti.

Von der Leyen, ilaç şirketleri yöneticileri ile yaptığı toplantıda, Kovid-19'un yeni türleri ile mücadele, aşı üretim kapasitesinin arttırılması ve gelecekte yaşanabilecek salgınlara hazırlık konularına odaklandıklarına işaret etti.

AB'de daha önce BioNTech-Pfizer, Moderna ve AstraZeneca şirketlerinin geliştirdiği aşılara kullanım onayı verilmişti.

İtalya'da Kovid-19 salgınında günlük ölü sayısı düştü

İtalya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 237 artarak 88 bin 516 oldu.

Sağlık Bakanlığının günlük açıkladığı verilere göre, ülkede son 24 saatte yapılan 213 bin 364 testte 11 bin 252 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Böylece salgının başladığı geçen yıl şubat ayından bu yana toplam vaka sayısı 2 milyon 553 bin 32'ye ulaştı.

Ülkede aktif Kovid-19 hasta sayısı 453 bin 968'e, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı da 2 bin 215'e geriledi.

Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 237 artarak, 88 bin 516'ya yükseldi. Ülkede bugün kaydedilen 237 ölüm, 233 ölümün görüldüğü 2 Kasım 2020'den bu yana en düşük seviye oldu.

Japonya'da Kovid-19a karşı uygulanan OHAL uzatılacak

Japonya'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı 11 eyalette uygulanan olağanüstü halin (OHAL) uzatılacağı bildirildi.

Kyodo ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, şubatın ilk hafta sonunda sona ermesi beklenen OHAL bir ay süreyle uzatılacak.

Başbakan Suga Yoşihide’nin yakın çalışma ekibine, bölgelerde "bir süre daha vaka seyrinin gözlemleneceğini" aktardığı ve ardından OHAL'in bazı eyaletlerde uzatılmasına yönelik talimat vereceği kaydedildi.

Vakalarının düşüş trendi göstermediği başkent Tokyo ve çevresindeki Kanagawa, Saitama, Çiba ile Osaka, Kyoto, Hyogo, Fukuoka dahil toplam 8 eyalette OHAL şubat sonuna uzatılacak.

Hükümetin, vakalarının artış trendini kaybettiği Toçigi’de şubatın ilk hafta sonunda OHAL’i kaldıracağı, Aiçi ile Gifu’da ise yeterli vaka düşüş oranı hedefinin yakalanmasını bekleyeceği belirtildi.

Kovid-19 Tedbirlerinden Sorumlu Kabine Üyesi Nişimura Yasutoşi’nin, OHAL'in kapsamına ilişkin hükümete bağlı Kovid-19 danışman heyet ile görüşeceğini söyledi.

Heyetin kamuoyuna duyuracağı tavsiye kararı sonrası, hükümetin gelecek hafta içinde OHAL'i uzattığını duyurması bekleniyor.

Kovid-19 vaka sayısı 388 bin 15’e, virüse bağlı can kaybı sayısı 5 bin 701’e yükseldi.

Vakalar Tokyo’da 99 bin 208’e, Osaka’da 43 bin 508’e, Kanagawa’da 40 bin 371’e, Saitama’da 24 bin 946’ya, Aiçi’de 23 bin 926’ya, Çiba’da 22 bin 89’a, Hokkaido’da 17 bin 342’ye, Hyogo’da 16 bin 357’ye, Fukuoka’da 16 bin 49'a, Kyoto’da 8 bin 371’e çıktı.

Hollanda'da sokağa çıkma kısıtlamasının beşinci günü sakin geçti

Hollanda'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının ikinci haftasında protestolar, polisin sıkı güvenlik önlemlerine rağmen devam ediyor.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Müzeler Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce gösterici, kısıtlamaların bir an önce sona ermesini talep etti.

Gösterinin izinsiz olduğunu belirten polis, kalabalığa alanı terk etmesi uyarısında bulundu.

Göstericileri mesafe kuralına dikkat etmedikleri gerekçesiyle sık sık uyaran polis, göstericilerin alanı terk etmemesi üzerine kalabalığı ses bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.

Hollanda'da yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında kapalı olan ilkokul ve kreşler 8 Şubat'tan itibaren tekrar açılıyor.

Ülkede geçici hükümetin İlköğretim ve Medya Bakanı Arie Slobs, pazar günü Lahey kentindeki Başbakanlık Konutu'nda yapılan Kovid-19 toplantısı sonrasında basına açıklamada bulundu.

Belçika'da koronavirüs kısıtlamalarına karşı protesto gösterisi

Belçika'nın başkenti Brüksel'de hükümetin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için aldığı ve aylardır devam eden tedbirleri protesto etmek isteyen en az 300 kişi gözaltına alındı.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen kişiler, başkentteki merkez tren istasyonu ve kentin simge yapılarından Atomium yakınında toplanmak istedi. Polis, gösterilere izin vermeyince Atomium yanındaki alana çok az sayıda kişi geldi ancak izinsiz olmasına rağmen çok sayıda kişi öğle saatlerinden itibaren merkez tren istasyonuna gelmeye başladı. İstasyon yakınındaki Mont des Arts meydanında toplanmak isteyen yüzlerce kişi, ekimden beri yürürlükte olan salgın önlemlerinin gevşetilmesi talebiyle gösteri düzenlemeye çalıştı.

Meydana gelebilen ve etrafı polislerce sarılan bir grup ise "özgürlüklerinin geri verilmesi" talebiyle slogan attı.

Avusturya'da protestocular, Kovid-19 önlemleri karşıtları gösteri yasağına rağmen sokağa çıktı

Avusturya’nın başkenti Viyana'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri karşıtları, polisin gösterileri yasaklamasına rağmen sokağa çıkarken, polis göstericilerin yürüyüş yapmasına izin vermedi.

Başkentin önemli caddelerinden Ringstrasse’yi trafiğe kapatan göstericiler, "(Başbakan Sebastian) Kurz gitmeli", "Aşı zorunluluğuna hayır" ve "Senin (Başbakan) kurallarından bıktık" yazılı pankartlar açtı.

Göstericilerin yürümesini önlemek için barikatlar oluşturan polis, protestocuların bulundukları yerden ilerlemesine izin vermedi.

Göstericiler ve polis arasında zaman zaman gerginlikler yaşanırken, emniyet güçleri bazı protestocuları gözaltına aldı, bazılarına ise cezai işlem uyguladı.