Advertisement
HABERLER ABONE OL

Biden yönetimiyle birlikte ABD’de aşılama tempo kazandı. Trump yönetimine göre yeni dönemde aşı teslimatları %23 artarken
eczanelere dağıtılan aşılar ise ikiye katlandı. Buna karşın kar fırtınaları birkaç eyalette aşı teslimatlarını geciktiriyor.

Johnson and Johnson, tek dozluk ve teslimatı kolay aşı adayına acil durum onayı için Avrupa Birliği otoritelerine başvurdu. Karar mart ortalarını bulabilir. Japonya’da, Pfizer-BioNTech aşısına verilen acil durum onayının ardından aşılama başladı. Kovid-19’da ölüm oranlarında gerileme yaşanıyor.

ABD’de yeni bir tahmine göre ölüm oranlarının önümüzdeki dört haftada sert bir şekilde gerilemesi bekleniyor.

Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Tedbirlerle ilgili artık vaka sayılarına göre ‘yerinde karar’ dönemine geçiyoruz” dedi. Vaka sayılarının 7-8 bin bandında sıkıştığını ve her gün 100’e yakın can kaybı gerçekleştiğini vurgulayan Koca “Ülkemizde de görülen mutasyonlara karşı etkin bir çalışma yürütüyoruz. Buna rağmen bazı mutasyon türlerinin bulaşma oranı çok daha yüksek. Bu riski göz ardı etmeden tedbirlere uymaya ısrarla devam etmek zorundayız” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugünkü toplantıda kısıtlamaları değerlendirecek. Öte yandan Türkiye’de 5,1 milyonun üzerinde doz aşı uygulanırken bunun 700 bini aşkını ikinci doz aşı oldu. Salı akşamı yayımlanan verilere göre son 24 saatte 7.906 yeni kovid vakası tespit edildi, 90 can kaybı yaşandı.

ABD'de Kovid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 1034 artarak 498 bin 209'a yükseldi

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, ABD'de virüs tespit edilen kişi sayısı son 24 saatte 56 bin 726 artışla 28 milyon 319 bin 81'e çıktı.

Salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 1034 artarak 498 bin 209'a yükseldi.

Bugüne kadar iyileşenlerin sayısı 18 milyon 359 bini, Kovid-19 testi yaptıranların sayısı 336 milyon 477 bini geçti.

- En fazla vaka ve ölüm California'da

ABD'de California eyaleti 3 milyon 477 bini aşkın vakayla ülkede ilk sırada yer alırken bu eyaleti 2 milyon 576 bini aşkın vakayla Texas ve 1 milyon 830 binden fazla vakayla Florida izliyor.

Kovid-19'a bağlı can kayıplarında da 47 bin 119 ölümle California birinci sırada bulunuyor.

Salgında vaka ve ölüm sayısında dünyada ilk sırada olan ABD'yi 10 milyon 931 binden fazla vakayla Hindistan ve 9 milyon 866 bini aşkın vakayla Brezilya takip ediyor.

ABD'de Kovid-19 aşılama istatistiklerini takip eden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) federal hükümet tarafından eyaletlere dağıtılan aşı sayısının 70 milyonu, toplam aşı yaptıranların ise 38 milyonu geçtiğini kaydetti.

CDC'nin resmi internet sitesinde güncellenen yeni rakamlara göre, ABD'de, 38 milyondan fazla kişiye ilk doz, 14 milyonu aşkın kişiye ise ikinci doz Kovid-19 aşısı yapıldı.

Avrupa Birliği ülkelerinde 2020'nin Mart-Kasım döneminde önceki üç yılın aynı döneminin ortalamasından 450 bin fazla ölüm kayıtlara geçti

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk ve ikinci dalgalarının görüldüğü nisan ve kasım aylarında ortalamanın üzerindeki ölüm sayıları en yüksek seviyelerine ulaştı.

2020'nin Nisan ayında ortalamadan yüzde 25 fazla ölüm gerçekleşirken, bu oran, ikinci dalganın yaşandığı Kasım'da yüzde 40'a yükseldi. Yaz aylarında aynı oran yüzde 2-3 civarında seyrederken Eylül'de yüzde 8, Ekim'de yüzde 17 oldu.

Kasımdaki en fazla artış yüzde 90 ile Bulgaristan, Polonya ve Slovenya'da görüldü. Bu ülkelerden sonra yüzde 60 ile Belçika, yüzde 50 ile Avusturya geldi.

Normalden fazla ölüm sayıları Kovid-19 salgınının yaşandığı döneme denk gelse de Eurostat ölüm sebeplerinde ayrım yapılmadığını, bu istatistiklerin tüm ölümleri içerdiğini bildirdi.

İstatistiklerin salgının ölümcül etkisi hakkında yine de genel bir fikir verdiği, sadece Kovid-19 kaynaklı ölümleri hesaplamanın ülkelerin farklı sınıflandırma ölçütleri nedeniyle doğru bir karşılaştırma imkanı tanımayacağı ifade edildi.

Johnson and Johnson firması, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının Avrupa Birliği'nde (AB) kullanımı için Avrupa İlaç Ajansına başvurdu

AB'nin ilaç düzenleyicisi EMA'dan yapılan açıklamada, şirketin ilaç kolu olan Janssen-Cilag International N.V. tarafından "COVID-19 Vaccine Janssen" adlı aşı için başvuru yapıldığı belirtildi.

EMA'nın aşıya ilişkin ön değerlendirme sırasında bazı verileri incelediği, başvuruyla ilgili kararın hızlandırılmış bir takvim dahilinde mart ayı ortasına kadar verilmesinin beklendiği kaydedildi.

Johnson and Johnson tarafından geliştirilen aşı tek doz olarak uygulanıyor. Aşının Kovid-19'u önlemede yüzde 66 oranında başarılı olduğu bildirilmişti.

AB'nin Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon doz aşı almak üzere sözleşmesi bulunuyor.

Johnson and Johnson, EMA'ya Kovid-19 aşısı için başvuran dördüncü firma oldu. EMA, daha önce BioNTech-Pfizer, Moderna ve AstraZeneca firmalarının aşılarının AB'de kullanılması konusunda tavsiye kararı vermişti.