Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam açıkladığı verilere göre, Türkiye’de son 24 saatte 14 bin 556 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Günlük vaka sayısındaki tırmanış dikkat çekerken, 67 kişi hayatını kaybetti.

Dün toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Mutant virüsler yayılım hızını artırmıştır. Her ne kadar bu artış hastanelere yatışları paralel şekilde etkilemese de çok vaka çok hasta
potansiyelini barındırıyor” dedi. Bugüne kadar 76 ilde 41 bin 488 İngiltere, 9 ilde 61 Güney Afrika, 1 ilde 2 California-New York ve 1 de Brezilya mutantı tespit edildiğini bildiren Koca, “10 milyonun üzerinde aşılama gerçekleştirmiş durumdayız. Aşı tedarikine paralel olarak bu performansımız bazı dönemler yavaşlasa da artarak devam edecektir” diye konuştu. Dünya genelinde ise vaka sayısı 118 milyona yaklaştı, can kaybı 2,6 milyonu aştı.

Moderna, ortaya çıkan mutasyonlara karşı katılımcılar üzerine takviye aşı testlerine başladı. Almanya ve Hindistan'da vaka sayıları yükselirken, Brezilya’da günlük can kaybı ilk kez 2 bini aştı.

İsrail'de yapılan araştırmada, aşı olan annelerin sütünde Kovid-19'a karşı antikor bulundu

İsrail'de yapılan bir araştırmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı yaptıran annelerin sütünde virüse karşı antikor bulunduğu tespit edildi.

Tel Aviv Üniversitesi ve Tel Aviv Sourasky Sağlık Merkezi, Kovid-19 aşısı olan 10 gönüllü anne üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Araştırma kapsamında, Kovid-19 aşısının her iki dozu da yapıldıktan sonra annelerden 4 farklı tarihte kan ve süt örnekleri alındı.

Testlerde, aşı olan annelerin sütünde virüse karşı antikor bulunduğu görüldü.

Söz konusu araştırmanın değerlendirme aşamasında olduğu belirtilerken, aşı olan annelerin sütündeki antikorun bebekleri Kovid-19'a karşı korumaya yeterli olabileceğine işaret edildi.

Aşı stokunu nüfusun üzerine taşımayı hedefleyen ABD, J&J aşı siparişini iki kat artırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığına, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında, 100 milyon doz Johnson & Johnson aşısı alınması için talimat verdiğini açıkladı.

Biden, Beyaz Saray'da, Johnson & Johnson'ın aşısının üretilmesi için anlaşan Johnson & Johnson CEO'su Alex Gorsky ve dünyanın en büyük ilaç firmalarından Merck'in CEO'su Ken Frazier ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Söz konusu iki şirkete aşı üretimi konusunda birlikte çalışmalarından dolayı teşekkür eden Biden, bu şirketlerin, "vatanseverliği" ve "kamu sağlığını" ön plana koyduklarını vurguladı.

Biden, daha önce mayıs sonuna kadar tüm Amerikalılara yetecek aşı stoklarının olacağını açıkladığını anımsatarak, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığına, Johnson & Johnson'ın aşısından 100 milyon doz daha alınması için talimat verdiğini aktardı.

Birleşmiş Milletler'in aşı programı Covax'a da 4 milyar dolar katkı sağladıklarını belirten Biden, "Elimizdeki aşılar artarsa, bunları dünyanın geri kalanı ile paylaşacağız." diye konuştu.

Biden, Kovid-19 salgınının ciddi bir sorun olduğunun altını çizerek, "Bu virüs, daha yüksek duvar ya da çit örünce önlenebilen bir şey değil, dünya güvende olana kadar, kimse tam anlamıyla güvende olmayacak. Biz işe öncelikle Amerikalıları aşılamakla başlayacağız sonra da dünyanın geri kalanına yardım etmeye çalışacağız." ifadesini kullandı.

Japonya'da Kovid-19'un yeni varyantlarına karşı acil önlem çağrısı

Japonya'da, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) sonradan ortaya çıkan yeni varyantlarının yayılmasına karşı acil önlem alınması çağrısında bulunuldu.

Temsilciler Meclisinde konuşan hükümete bağlı Kovid-19 Danışman Heyeti Başkanı Omi Şigeru, virüsün yeni varyantlarına karşı "tam hazırlıklı" olunmasını istedi.

Salgının, ülke geneline yayılmasında, orijinal Kovid-19 türü karşısında yeni varyantların "eninde sonunda ana akım" oluşturacağını ileri süren Omi, "Yeni varyantların, asıl virüsün yerini alması sürecinin başladığından kimsenin şüphesi yok." dedi.

Virüsün yeni varyantlarının, ülke genelinde izlenmesinin "acil bir mesele" olduğuna dikkati çeken Omi, PCR testi konusunda üniversite ve özel sektör kurumlarının iş birliği yapması gerektiğini kaydetti.

Japonya'da Kovid-19 vaka sayısı 443 bin 730'a, ölü sayısı 8 bin 432'ye yükseldi. Ülke genelinde 364 kişi yoğun bakım servislerinde Kovid-19 tedavisi görüyor.

Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı, 21 eyalette 345 kişinin, Kovid-19'un daha önce İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika'da saptanan türlerine yakalandığını açıklamıştı.

İngiltere'de Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısı 22 milyon 809 bin 829'a ulaştı

İngiltere'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 190 artarak 124 bin 987'ye yükseldi.

Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 5 bin 926 Kovid-19 vakasının tespit edildiği ülkede toplam vaka sayısı 4 milyon 234 bin 924'e çıktı.

Ülkede son 24 saatte 190 kişinin yaşamını yitirmesiyle virüse bağlı can kaybı sayısı 124 bin 987'ye yükseldi.

Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısı 22 milyon 809 bin 829'a ulaştı, bunlardan 1 milyon 254 bin 353'üne ikinci doz aşı da uygulandı.

Ülkede 9 bin 435 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürerken bunlardan 1293'ü yoğun bakımda bulunuyor.

İngiltere, "Avrupa'da Kovid-19 nedeniyle en çok ölümün görüldüğü ülke" olmaya devam ediyor.