Dünya genelinde art arda 3. haftada koronavirüs vaka sayıları artıyor
Dünya genelinde art arda 3. haftada da koronavirüs vaka sayıları artarken, hayatını kaybedenler azalıyor. Toplam vaka sayısı 119,7 milyonu, can kaybı ise 2,6 milyonu aştı.
Aşılanmanın tempo kazandığı ABD’de Kovid-19’a bağlı ölümler dört ayın en düşük seviyesine indi.
ABD'de düşük vaka sayıları rapor edilirlen, Hindistan'dan İtalya'ya kadar birçok ülkede vaka sayılarında sıçramalar görüşlüyor. Özellikle de pandemiden geçtiğimiz yıl çok fazla etkilenmeyen Papua Yeni Gine gibi bölgelerde de vaka artışları kaydediliyor.
Avustralya Sağlık Bakanı ülkede üçüncü dalga gözlemlemdiğini bildirdi.
Koronavirüs pandemisine karşı geliştirilen aşılar içinde en yaygını olması beklenen, Oxford Üniversitesi ve İngiltere merkezli AstraZeneca’nın geliştirdiği aşı, yan etkileri sebebiyle birçok ülkede rafa kaldırılıyor.
Geçtiğimiz hafta Danimarka’da alevlenen ve aşının “pıhtılaşma” yarattığı iddiaları sonrası hafta sonu aralarında İrlanda ve Hollanda’nın da olduğu birçok ülke aşının uygulanmasını durdurdu.
Aşı ile pıhtılaşma arasında doğrudan herhangi bir bağlantı elde edilemese de Tayland’a kadar uzanan bir coğrafyada aşı olanların ciddi kan pıhtılaşması yaşadığı bildirimi geldi. AstraZeneca aşısı daha önce varyantlara karşı etkisiz olduğu iddialarıyla öne çıkmıştı.
Şirketten yapılan açıklamada ise aşının kan pıhtılaşması riskini artırdığına dair bir veri olmadığı belirtildi. Pazartesi itibarıyla dünyada 359 milyon doz aşı uygulandı.
Türkiye’de ise vaka artışı sürüyor. 11 milyon dozu aşkın aşının yapıldığı Türkiye’de pazar akşamı açıklanan verilere göre son 24 saatte gerçekleştirilen 132.425 teste karşılık 13.378 yeni vaka tespit edildi, 68 can kaybı yaşandı
Hollanda, Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu
Hollanda'nın, Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımını geçici olarak durdurduğu bildirildi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hollanda İlaç Dairesi'nin (CBG), yeni bilgilere dayanarak, tedbir amaçlı ve daha fazla araştırılmak üzere AstraZeneca aşısının kullanımının geçici olarak durdurulmasını tavsiye ettiği belirtildi.
Açıklamada, Sağlık Bakanı Hugo de Jonge'nin bu tavsiyeye uyacağı ve Kovid-19 aşısının kullanımının geçici olarak 28 Mart'a kadar durdurulacağı aktarıldı.
AstraZeneca aşısı ile aşılama randevularının ise iptal edileceği vurgulandı.
Bu hafta sonu yeni bilgiler edinildiği, Danimarka ve Norveç'ten olası yan etkilere ilişkin altı yeni rapor alındığı bilgisi paylaşıldı.
Daha önce İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan bu aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin, Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldığının farkında olduklarını, bu aşıya ilişkin incelemelerinin sürdüğünü kaydetmişti.
DSÖ Sözcüsü Margaret Harris de "AstraZeneca, kullanılan diğer aşılar gibi mükemmel bir aşıdır. Kullanılmaması için hiçbir neden yok. Ölümlerle ilgili verileri inceledik. Bugüne kadar aşılamadan kaynaklandığı kanıtlanmış bir ölüm olmadı." ifadesini kullanmıştı.