Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sağlık Bakanlığı’ndan dün akşam yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de son 24 saatte 130 bin 313 Kovid-19 testi yapıldı, 7 bin 590 kişinin testi pozitif çıktı, 94 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de bu sabah saat 06:25 itibarıyla bugüne kadar yapılan Kovid-19 aşısı sayısı 3,1 milyon olurken, bunun 179 binden fazlasını ikinci doz aşılar oluşturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kovid-19
aşısının ikinci dozunu yaptırdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu sabahtan itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlarla 60 yaş üzeri eşlerinin Kovid-19 karşı aşılanmaya başlanacağını bildirdi.

Dünya genelinde ise toplam vaka sayısı 108 milyona dayandı, can kayıpları 2,3 milyonu aşı ve 159 milyondan fazla aşı dozu
uygulandı.

ABD Başkanı Biden, Pfizer ve Moderna ile 100’er milyon ilave koronavirüs aşısı tedarik etmek üzere anlaşma sağladığını ve yeni siparişlerin öngörülenden hızlı teslim edileceğini duyurdu.

ABD’de temmuz sonuna kadar 600 milyon dozun temin edilmesiyle, ülkede isteyen tüm vatandaşların aşı olmasın yetecek kadar aşı sağlanmış olacağı belirtiliyor. Almanya mutasyonlu vakalar nedeniyle komşuları Avusturya ile Çekya’ya seyahat kısıtlaması uygulamayı planlıyor.

Times’a göre, İngiltere’de kısıtlamalar sonbahara kadar sürebilir.

Avustralya’nın ikinci en yüksek nüfuslu eyaleti Victoria’da 5 gün boyunca evlerden 5 km’den uzak mesafelere gidilmesi yasaklanacak, süpermarketler dışında işyerlerinin çoğu kapalı olacak. Avustralya Açık Tenis Turnuvası seyircisiz olarak devam edecek.

ABD Başkanı Joe Biden, 100 milyonu Pfizer'dan, 100 milyonu da Moderna'dan olmak üzere toplam 200 milyon doz ilave yeni tip koronavirüs aşı siparişi verdiklerini açıkladı

ABD Başkanı Biden, Ulusal Sağlık Enstitüsünü ziyaret ederek Kovid-19'la mücadelede aşı çalışmalarına ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

Biden, incelemelerinin ardından yaptığı konuşmada, "Moderna'dan 100 milyon, Pfizer'dan da 100 milyon ilave aşı almak üzere bugün anlaşma imzaladık." dedi.

ABD Başkanı söz konusu ilave aşıların temmuz ayı sonuna kadar kendilerine teslim edilmiş olacağını belirtti.

"Bunun anlamı, insanların hayatlarını kurtarıyoruz. 3 hafta önce görevi devraldığımda bu ülkenin bir aşılama planı yoktu" ifadelerini kullanan Biden, Beyaz Saray'da işbaşına geldikten sonra ülke genelindeki haftalık aşılama oranını yüzde 30 artırdıklarını da sözlerine ekledi.

Biden ayrıca, her iki firmanın da daha önce haziran sonunda teslim edeceklerini açıkladıkları 100'er milyon dozluk aşıların yeni anlaşmayla mayıs ayı sonunda teslim edileceği bilgisini verdi.

ABD yönetimi son anlaşmalarla toplamda 600 milyon doz Kovid-19 aşısı almayı garanti altına almış oldu. Böylece yaklaşık 300 milyonluk nüfusun ikişer doz Kovid-19 aşısı vurulmasına yetecek kadar aşının ülkeye tedarik edileceği kaydedildi.

486 binden fazla Kovid-19 kaynaklı ölü ve 28 milyona yakın vaka ile dünyada salgından en fazla etkilenen ülke konumundaki ABD'de 46 milyon kişiye Kovid-19 aşısı vurulmuş durumda.

New York'taki restoranların iç mekanları yüzde 25 kapasite ile açıldı

ABD'nin New York kentinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kullanımı yasaklanan restoranların iç mekanları yüzde 25 kapasite ile açıldı. Kovid-19 salgınından en çok etkilenen ticari işletmelerden olan restoranların iç mekanları, 11 Aralık 2020'den bu yana New York Valisi Andew Cuomo'nun emri ile kapalı tutuluyordu.

Almanya, Çekya’dan ve Avusturya’dan gelenlere pazar gününden itibaren sınırları kapatıyor

Almanya, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğrayan türlerinin yoğun olarak görüldüğü Çekya’dan ve Avusturya’nın Tirol bölgesinden gelenlere 14 Şubat Pazar gününden itibaren sınırları kapatma kararı aldı.

Almanya İçişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, Alman hükümetinin virüsün mutasyona uğrayan türlerine karşı koruma sağlamak amacıyla Çekya ve Tirol bölgesinden gelenlere ülkeye girişi kısıtlamak istediği bildirildi.

Açıklamada, bu nedenle İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in 14 Şubat Pazar gününden itibaren sınır kontrollerinin uygulanmasına karar verdiği ifade edildi.

- "Virüs mutasyon bölgesi" olarak sınıflandırıldı

İçişleri Bakanlığından bir sözcü de Alman Haber Ajansına (DPA) yaptığı açıklamada, Çekya ve Tirol bölgesinin "virüs mutasyon bölgesi" olarak sınıflandırıldığı bilgisini paylaştı.

Sözcü, şu anda Alman hükümetinin ülkeye giriş konusunda ilgili ortaklarla, özellikle muhtemel istisnalara ilişkin istişarelerde bulunduğunu kaydetti.

Bild gazetesinin haberinde de bu kararla, Çekya ve Tirol bölgesinden tren, uçak veya otomobille Almanya'ya gelmek isteyenler için sınırların kapatılacağı ifade edildi.

Haberde, söz konusu bölgelerden gelen Alman vatandaşlarının ülkeye girmek için negatif PCR test sonucunu göstermeleri ve ardından karantinaya girmeleri gerektiği kaydedildi.

Milano yakınlarında bir okulda 59 kişide İngiltere'de görülen Kovid-19'un daha bulaşıcı türüne rastlandı

İtalya'da son 24 saatte yapılan 292 bin 533 testte 15 bin 146 kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu.

Sağlık Bakanlığının günlük açıkladığı verilere göre, ülkede Kovid-19 salgınının başladığı geçen yıl şubattan bu yana vaka sayısı 2 milyon 683 bin 403'e ulaştı.

Ülkede aktif Kovid-19 hasta sayısı 405 bin 19'a geriledi.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 391 artarak 92 bin 729'a yükseldi.

İyileşenlerin sayısı 19 bin 838 artışla 2 milyon 185 bin 655'e ulaştı.

Kovid-19'a karşı yaygın aşılama kampanyasının 27 Aralık 2020'de başladığı ülkede aşılananların sayısı 2 milyon 799 bin 617 oldu. Aşılananların 1 milyon 248 bin 904'ünün ikinci dozu alanlar olduğu belirtildi.

- Kuzeyde bir okul salgın merkezi oldu

Bu arada, Milano kenti yakınlarındaki Bollate Belediye Başkanı Francesco Vassallo, bir ilkokul bünyesindeki anaokulu ve ilkokul kısmında yapılan hızlı testler ve analizler sonucunda 59 kişide Kovid-19'un ilk olarak İngiltere’de görülen daha bulaşıcı ve öldürücü mutasyonuna rastlandığını bildirdi.

Vassallo yaptığı açıklamada, "Tabii ki endişeliyim çünkü bu durumla beraber kesinlikle tedbiri bırakmamamız gerektiğini öğrendik. Ama yerel sağlık çalışanlarına güveniyorum." dedi.