Koronavirüs: İki yılda Türkiye'de neler yaşandı?
Türkiye, 11 Mart 2020'de sınırları içinde ilk Kovid-19 vakasının tespit edilmesinin ardından oldukça zorlu bir süreçten geçti. Ülke ekonomisinin ciddi yaralar aldığı bu iki yıllık dönemi mümkün olan en hasarsız şekilde atlatılması için birçok destek ve tedbir kararı alındı. İşte pandemi boyunca Türkiye'yi en çok etkileyen kararlar...
17 Mart 2020
Merkez Bankası PPK toplantısında politika faizini 100 baz puan indirirerek yüzde 9,75 seviyesine çekti. Bu karara ek olarak 17 Mart, 31 Mart ve 17 Nisan 2020 tarihlerinde koronavirüsün ekonomik ve finansal etkilerini sınırlamak amacıyla bankalar ve reel sektörü rahatlatmaya yönelik tedbir paketleri açıklandı.
18 Mart 2020
100 milyar TL'lik "Ekonomik İstikrar Kalkanı" pakedi açıklandı. Paket, kısa çalışma ödeneği, üretime ara veren işletmelerde çalışanlara gelir desteği, belli şartları karşılayan işçilere günlük 39,24 TL destek ve ihtiyaç sahibi ailelere 2 milyar TL'lik kaynak aktarımı gibi yardımları içeriyordu.
21 Mart 2020
46 ülke ile uçuşlar durduruldu. 27 Mart tarihinde bu karar beş ülke hariç tüm ülkelerden uçuşların durdurulması olarak değiştirildi. Daha önce açıklanan barlar, tiyatrolar, sinemalar, spor salonları ve kafelerin kapatılması uygulamasına kuaför ve güzellik salonları da eklendi.
26 Mart 2020
Pandemi kısıtlamaları nedeniyle faaliyetlerine ara veren işletmelerin sigortalı çalışanları için duyurulan kısa çalışma ödeneği uygulamasına başlandı. Uygulama 31 Mart 2021'e dek devam etti.
30 Mart 2020
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Biz bize yeteriz Türkiyem" sloganıyla bir bağış kampanyası başlatıldığını duyurdu. Aynı gün kamu bankalarından "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketi kapsamında "Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi" başlığıyla 10 bin TL'ye kadar yüzde 0,49 faizle kredi sunmaya başladı.
17 Nisan 2020
Pandemi nedeniyle işletmelerin faaliyetlerinin durması sonrası ortaya çıkan istihdam endişeleri nedeniyle işten çıkarmalar üç ay boyunca yasaklandı.
7 Mayıs 2020
Ülkede artan döviz ihtiyacı, eriyen rezervler ve parasal genişleme politikaları nedeniyle yatırımcılar TL satarak döviz alımına başladı. Bu satışlar sonucunda dolar/TL kuru 7,2690 seviyesini görerek rekor tazeledi. BDDK üç yabancı bankanın Türk Lirası işlemlerini yasaklama kararı aldı ve kur 7,08 seviyesine geriledi.
20 Mayıs 2020
Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Türkiye'nin pandemi başından bu yana verdiği desteğin 252 Milyar TL'ye yükseldiğini açıkladı. Bu rakamın milli gelire oranının yüzde beşi bulmasıyla gelişen ülkelerde Rusya, Çin ve Meksika'yı geride bıraktı.
1 Haziran 2020
Kahvehane, spor salonu, restoran, park gibi mekanlar saat ve belirli kural kısıtlamalarına tabi olacak şekilde açıldı. Altı havalimanında yurt içi uçuşlara izin verildi. Kamu bankaları da otomobil, konut, mobilya ve tatil alımları için kredi faizlerinin düşürüldüğünü açıkladı.
9 Haziran 2020
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İstihdam Kalkanı Pakedi"ni duyurdu. İşverenlerle işçinin maliyetini paylaşmayı içeren pakette 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri için esnek çalışma modeli ve işverene teşvik gibi maddelerinin yanında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi" adı altında kıdem tazminatı konusunda da düzenlemelerin yapılacağı belirtildi.
1 Temmuz 2020
Cumhurbaşkanı tarafından 21 Haziran tarihinde yapılan açıklamada duyurulduğu üzere 1 Temmuz'dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamaları tümüyle kaldırıldı. Şehirler arası seyahat kısıtlamaları ve şehir içi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamalar sona erdirildi. Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçilirken müzikle ilgili sınırlamalar gece yarısına çekildi.
12 Mart 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi reform paketini açıkladı. Pakette basit usulde vergilendirilen esnafın gelir vergisinden muaf tutulması, kamu maliyesi disiplini ve dijital vergi asistanı sistemi gibi birçok madde yer aldı.
29 Nisan 2021
29 Nisan 2021 tarihinde 19.00'dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'a dek sürecek sürecek tam kapanma uygulanmaya başladı. İçişleri Bakanlığı genelgesinden belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm işyerlerinin faaliyetlerine ara vermesi kararı alındı.
1 Temmuz 2021
İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle 17 Mayıs sonrası yürütülen kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabının 1 Temmuz'da başlayacağı ve bu etabın sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılması, sinema salonlarının açılması ve yeme-içme yerlerinde kişi kısıtlamasının kaldırılması gibi maddeleri içerdiği belirtildi.
3 Mart 2022
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada 3 Mart 2022 itibarıyla açık ve iyi havalandırılan kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunun kaldırıldığını açıkladı. Bunun yanında kapalı mekana girişte HES kodu sorgulamasına da son verildi.