Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Koronavirüs pandemisi küresel ekonomik büyümeden gelecek iki yılda 5 trilyon dolar ile Japonya GSYİH'sinden daha fazla bir miktarı silebilir.

Virüs nedeniyle işletmelerin kapanmasını ve tüketicilerin evde kalmasının ardından 1930'lardan bu yana en derin barış dönemi resesyonu yaşanırken, Wall Street bankaları uyarıda bulunuyor. 

Büyümedeki düşüşün kısa ömürlü olacağının tahmin edilmesine karşın ekonomilerin kayıplarını telafi etmesi zaman alacak. GSYİH'lerin önceden görülmemiş ölçüdeki parasal ve mali teşviklere rağmen kriz öncesi trendine dönmesi, en azından en azından 2022'ye kadar mümkün olmayacak. 

On yıl önce yaşanan küresel finans krizi sonrası dönem de böyle olmuştu. Ancak toparlanma ekonomistlerin tahmin ettiğinden daha yavaş gerçekleşti.

Bu durum, toparlanmayı sağlamak için yeterli ölçüde ancak ekonomileri virüsün geri dönmesi olanak tanıyacak kadar erken açmayacak şekilde teşvik vermesi gereken politika yapıcılara düşen büyük görevin altını çiziyor.

Küresel ekonominin 5 trilyon dolar civarında darbe almasını bekleyen Citigroup Inc. baş ekonomisti Catherine Mann, "Gidişat çok önemli. Eğer pozitifse bu işletme güvenini ve insanları iş bulabilecekleri konusunda destekler. Bu, yılın ikinci yarısına ve 2021' girerken kritik önem taşıyor." dedi.

JPMorgan Chase & Co. ekonomistleri gelecek yılın sonuna dek kayıp çıktıyı 5.5 trilyon dolar (GSYİH'nin yüzde 8'i) seviyesinde tahmin ediyor. Sadece gelişmiş ekonomilere olan maliyeti 2008 - 2009 ve 1097 - 1975 resesyonlarına yakın olacak.

Morgan Stanley, agresif politika tepkisine rağmen gelişmiş piyasalar için virüs öncesi seviyelere dönüşün 2021'in üçüncü çeyreğini bulacağını belirtiyor.