Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 118 bin 330 kişi yaşamını yitirdi.

Vaka sayısı, dünya genelinde 40 milyon 282 bin 605'e çıkarken, virüs saptanan 30 milyon 120 bin kişi sağlığına kavuştu. Tedavisi devam eden 9 milyon 43 bin 677 vaka bulunuyor.

En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ABD'de 8 milyon 387 bin 799 kişide Kovid-19 tespit edildi, salgın nedeniyle 224 bin 730 kişi hayatını kaybetti.

İtalya'da hükümet, Kovid-19 salgınına yönelik yeni tedbirler getirdi

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yeni dalgası karşısında zaman kaybetmemeleri gerektiğini, genel bir karantinaya girmekten kaçınmaya yönelik bazı önlemleri kabul ettiklerini bildirdi.

Kovid-19 salgınında yeni vaka eğrisinin son günlerde hızlı şekilde yükseldiği İtalya'da Başbakan Conte, kamuoyunda bir süredir beklenen önlemlere dair başbakanlık sarayı Chigi'de basın toplantısı düzenledi.

Conte, yeni tedbirlerin Avrupa ve İtalya'yı ciddi şekilde etkileyen salgının yeni dalgasıyla mücadele etmek için olduğunu belirterek, "Zaman kaybedemeyiz. Ekonomiyi ciddi şekilde tehlikeyi atabilecek genel bir karantinadan kaçınmak için önlemler almalıyız." dedi.

Conte, ülke genelinde restoran, bar, kafe, dondurmacı gibi işletmelerin 05.00 ile 00.00 arasında açık olabileceğini ancak, masalarda en fazla 6 kişi oturabileceğini, evlere servisin devam edeceğini söyledi.

Yerel yönetimlerin kalabalıkların oluşmasını engelleyecek adımlar atabileceğine işaret eden Conte, "Belediye başkanları, toplanma mekanları olan cadde ve meydanların saat 21.00'den sonra halka kapatılması talimatını verebilecek." diye konuştu.

Conte, yerel fuar, kermes gibi etkinliklerin yasaklandığını, sadece ulusal ve uluslararası boyuttaki fuarlara izin verileceğini belirtti.

Başbakan, amatör düzeyde fiziksel temas içeren her türlü spor faaliyetinin yasak olduğunu, havuz ve spor salonlarının önceden belirlenen kurallara uymaları için bir hafta süre verdiklerini kaydetti.

Conte, ilkokullarda yüz yüze eğitim devam edeceğini, lise, teknik lise ve üniversitelerde ise daha esnek saatler ve uzaktan eğitim modellerinin uygulanacağını söyledi.

Belçika'da sokağa çıkma yasağı başladı

Belçika'da Kovid-19 salgınında günlük vaka sayısının artması nedeniyle 1 ay süreyle gece yarısından sabah 05:00'e kadar sokağa çıkma yasağı uygulaması başladı.

Belçika'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastanelerdeki doluluk artarken laboratuvarlar da yoğunluk nedeniyle test sonuçlarını kısa sürelerde yetiştiremiyor.

Kişi başına düşen Kovid-19 kaynaklı ölüm oranı bakımından ilk sıralardaki ülkeler arasında yer alan Belçika'da yeni vaka sayılarında artış durmuyor.

Haftalık istatistiklerin günlük ortalamasını yayımlayan Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsünün verilerine göre, 9-15 Ekim haftasında günlük yeni vaka ortalaması yüzde 79 artarak 7 bin 876 oldu. 11,4 milyon nüfuslu ülkede salgının başından beri toplam vaka sayısı 222 bin 253'e çıkarken 10 bin 413 kişi hayatını kaybetti.

Salgında son haftalarda görülen büyük artış nedeniyle hastanelerin doluluk oranları artmaya başladı. Yoğun bakım yataklarının beşte biri dolu görünüyor. Hastanelerde şu anda 2 bin 485 kişi Kovid-19 tedavisi görüyor. Bu kişilerin 412'si yoğum bakım ünitesinde tutuluyor.

Belçika genelindeki hastanelerde toplam yoğum bakım yatağı sayısının ise 2 bin olduğu, artışın böyle devam etmesi halinde kasım ortasında yoğun bakımlarda yer kalmayabileceği belirtiliyor. Birçok hastanede de Kovid-19 dışındaki hastalıklarda acil olmayan tedaviler ve ameliyatlar erteleniyor.

Belçika Sağlık Bakan Frank Vandenbroucke, katıldığı bir televizyon programında, hastanelerin durumuyla ilgili uyarıda bulundu. Vandenbroucke, "Vakalar böyle artmaya devam ederse hastaneye yatırılanların sayısı o kadar artacak ki Kovid-19 dışındaki hastalıkların tedavisi giderek daha fazla ertelenecek." dedi.

Sağlık Bakan Vandenbroucke, özellikle başkent Brüksel ve ülkenin Fransızca konuşulan Valon bölgesinde durumun çok ciddi olduğunu belirterek, bu bölgelerin Avrupa genelinde en kötü durumda olan yerler olduğunu söyledi.

Kovid-19 testlerinin sonuçlarında da gecikmeler görülüyor. Kapasitenin üzerinde örnek alındığı için bugüne kadar 4,1 milyon test yapılan ülkedeki bazı laboratuvarların yoğunluk nedeniyle sonuçları geciktirmeye başladığı belirtiliyor.

Öte yandan artan vaka sayıları nedeniyle federal hükümetin aldığı tedbir kararları bugün yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren Belçika genelindeki restoranlar, kafeler, barlar 1 ay süreyle kapatılacak, gece yarısından saat 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak, saat 20.00'den sonra alkollü içki satışı yapılmayacak, herkes ailesinin dışında sadece 1 kişiyle yakın temas içinde olabilecek ayrıca mümkün olan durumlar ve işler için evden çalışma mecburi olacak.

Melbourne’da esnetilen yasaklar yürürlüğe girdi

Kovid-19 salgınında ikinci dalgayla mücadele eden Avustralya’nın ikinci büyük şehri olan Victoria eyaletinin başkenti Melbourne’da eyalet hükümeti tarafından esnetilen yasaklar bugün yürürlüğe girdi.

Kentteki Kovid-19 yasaklarını kademeli sonlandırmayı hedefleyen yol haritası kapsamında alışveriş ve egzersiz yapmak için 2 saat dışarıda kalma süresi tamamen kaldırılırken evden 5 kilometre uzaklaşma sınırlaması da 25 kilometreye çıkartıldı.

Halka açık alanlarda iki evden toplam 10 kişinin bir araya gelmesine izin verilirken berber dükkanları, açık havuzlar, tenis kortları, golf sahaları ve paten parkları gibi alanlar yeniden açıldı.

İlerleyen günlerde Melbourne’daki yeni vaka sayıları beklenildiği gibi kontrol altına alınabilirse 1 Kasım’da daha fazla esnekliğe gidilmesi bekleniyor.