Advertisement

Türkiye'nin dört bir yanındaki hayvan pazarları olası salgın hastalıklara karşı kapatılıyor.

İşte son 1 haftada kapatılan hayvan pazarları ve alınan önlemler:

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ın Afşin, Elbistan, Göksun ve Onikişubat ilçelerindeki hayvan pazarları, çevre illerde bazı hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmesi üzerine geçici süreyle tedbir amaçlı kapatıldı.

Kahramanmaraş Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, çevre illerde şap hastalığı çıkması üzerine toplandı. Toplantının ardından önlem amacıyla Afşin, Elbistan, Göksun ve Onikişubat ilçelerindeki ruhsatlı tüm hayvanpazarları geçici süreyle kapatıldı. Kapatılan hayvan pazarlarına, hastalık bulaşma riski nedeniyle hayvan giriş ve çıkışı izni verilmiyor. Vatandaşların hayvan satış yerleri dışında ruhsatsız yerlerden hayvan alış satışı yapmasını önlemek amacıyla da İlçe Tarım ve Orman müdürlükleri ekipleri ile diğer kolluk kuvvetleri denetim yapacak.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'’nın Siverek ve Viranşehir ilçelerinde koronavirüs ile mücadele çalışmaları kapsamında bölgenin en büyük canlı hayvan pazarları geçici süre ile kapatıldı.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde bulunan ve bölgenin en büyüklerinden birisi olan canlı hayvan pazarı koronavirüs hastalığı (Covid-19) tedbirleri kapsamında geçici süreliğine kapatıldı.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Kelkit Belediye Başkanı Aziz Nas, Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın birçok ülkesine yayılan Koronavirüs (Covid 19) hastalığının bulaşma riskine karşı Kelkit Canlı Hayvan Pazarının geçici süre ile kapatıldığını duyurdu.

Başkan Nas, hastalığın bulaşma riskine karşı vatandaşların yakın temasta bulunacağı alanlarda tedbirleri almayı sürdürdüklerini, sağlık tedbirleri kapsamında cumartesi gününden itibaren canlı hayvan pazarının geçici bir süre kapatılması kararı alındığını söyledi.

ADIYAMAN

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki hayvan pazarı korona virüs tedbirleri kapsamında kapatıldı. Kahta Belediyesi, korona virüsü tedbirleri kapsamında hayvan pazarının da bir süreliğine kapatılması kararına ek olarak ayrıca barınak ziyaretlerinin de durdurulduğunu bildirdi.

IĞDIR

Iğdır Valiliği, koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasının önüne geçilmesine ilişkin sürdürülen çalışmalar kapsamında, Iğdır Canlı Hayvan Pazarı'nın ikinci bir karara kadar kapatılması kararı aldı.

DİYARBAKIR 

Diyarbakır'ın Ergani Belediyesi tarafından koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbir amaçlı hayvan pazarını geçici olarak kapatıldı.

KASTAMONU

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kovid-19 tedbirleri kapsamında hayvan pazarının kapatıldığı bildirildi.

MALATYA

Malatya İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu Vali Yardımcısı Ömer Sağlam'ın başkanlığında toplanarak bir dizi kararlar aldı.
İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütünce pandemi olarak kabul edilen Covid -19 nedeni ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde erken dönemde oluşturulan korona virüs Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda alınan sıkı tedbirlerle hastalığın ülkemize gelişi önemli ölçüde engellenebilmiştir. Bu durumun sürdürülebilir olmasını sağlamak amacı ile hayvan satış yerlerindeki insan yoğunluğu dikkate alınarak Malatya Hayvan Pazarı’nın 19 Mart 2020 tarihinden itibaren ikinci bir karara kadar kapatılmasına karar verildi” denildi.

KIRŞEHİR

Kırşehir Ticaret Borsasına ait Canlı Hayvan Park Pazar Yeri koronavirüs Covid – 19 nedeniyle tedbir amaçlı kapatıldı.
Ticaret Borsası Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Tedbirler kapsamında ikinci bir emre kadar geçici süre ile canlı hayvan pazarı kapatılmıştır" denildi. Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu kararınca alınan karar gereği yapılan açıklama şöyle; "Kırşehir Ticaret Borsasına ait Canlı Hayvan Park Pazar yerine ülkemizin 25-30 ilinden yoğun bir şekilde hayvan girişi ve buna paralel alıcı ve satıcılarında geliyor olması sebebi ile 2.bir emre kadar geçici olarak kapanması uygun görülmüştür. İnsan sağlığının her şeyden önemli olduğu ve hastalıkların yayılmasının önlemesi amacı ile alınan bu karar ilgili tüm üyelerimize, paydaşlarımıza ve halkımıza saygıyla duyurulur" denildi.

DÜZCE

Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, korona virüsün yayılma riskine karşı hayvan pazarının İl HayvanSağlık Zabıtası Komisyonunda ikinci bir emre kadar kapatıldığı Düzce’de ki hayvan yetiştiricilerine de bilgilendirmelerin yapıldığı öğrenildi. Ayrıca alınan karar gereği Hayvan Pazarı’nda Düzce Belediyesi ekiplerince pazarda dezenfekte çalışması yapılacak.
Düzce İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunca Düzce’de kesimhanelerde kesilip kasaplara ve satış yerlerine sevk edilen karkasların temas ve kontaminasyon riskinin azaltılması amacıyla stokinet veya gıdayla temas edebilir plastik poşetlere sarılarak sevk edilmesi kararı da alındı.

SAMSUN

Samsun'un Havza İlçesinde hayvan pazarı kapatıldı. Havza Belediyesinden yapılan yazılı bir açıklama ile korona virüsü hastalığının bulaşma riskine karşı, cuma günleri kurulan Havza Canlı Hayvan Pazarı’nın geçici süre ile kapatıldığı duyuruldu. Yapılan açıklamada kapatma kararının “Hastalığın bulaşma riskine karşı vatandaşlarımızın yakın temasta bulunacağı alanlarda tedbirlerimizi almayı sürdürüyoruz. Alınan sağlık tedbirleri kapsamında canlı hayvan pazarının geçici bir süre kapatılması kararı alınmıştır” denildi.

KONYA

Konya'nın Ilgın Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan önlemler kapsamında geçici olarak kapatıldı. Ilgın Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, "Kovid-19'a karşı alınan önlemler kapsamında vatandaşlarımızın can güvenliği ve salahiyeti açısından belediyemiz Canlı Hayvan Pazarı geçici bir süreliğine kapatılmıştır" ifadesi kullanıldı.

NEVŞEHİR

Nevşehir Ticaret Borsası Hayvan Pazarı koronavirüs tedbirleri kapsamında geçici olarak kapatıldı.

KİLİS

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddesi gereğince Kilis'te hayvan pazarı korona virüs tedbirleri kapsamında kapatıldı.

ERZURUM

Erzurum'un ilçesi Oltu'da Oltu Canlı Hayvan Pazarı Korona virüsü yüzünden tedbir amaçlı olarak ikinci bir emre kadar kapatıldı.

Oltu Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe müdürü Temel Aslan, 114'ten fazla ülkeye yayılan Korona virüsü salgınına karşı tedbir amaçlı olarak Oltu ilçesinde Cumartesi günleri kurulan canlı hayvan pazarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını söyledi. Aslan, “Canlı hayvan pazarında kişiler arasında yakın temas çok oluyor, virüsü bir kişi bile taşıyor olsa bütün pazara yayılabilir. Bu nedenle canlı hayvan pazarımızı tedbir amaçlı kapattık. Ülkemiz zor günlerden geçiyor her vatandaşımız kendine düşen görevini yerine getirmemeli” dedi.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com