Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de ortaya çıkan yeni tür koronavirüsün baskısının küresel ekonomiye zararının 160 milyar dolar olacağını düşünülüyor.

Çin’in son sağlık krizi olan 2003’teki SARS salgınından bu yana küresel ekonomik üretimin payı dört kat artarak yaklaşık yüzde 17’ye ulaşmıştı. Çin, artık otomobiller ve yarı iletkenler için en büyük pazar, uluslararası turizmin en büyük harcaması, önde gelen giyim ve tekstil markalarının ihracatçısı ve birçok PC'nin ve neredeyse tüm iPhone'ların yapıldığı yer olmakta. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Warwick McKibbin, bu yeni salgının küresel etkisi SARS'ın 40 milyar dolarlık darbesinden üç ila dört kat daha büyük olabileceğini söyledi.

Çin, şimdiye kadar, sınırlarında 200'den fazla insanı öldüren ve küresel olarak 9.950'den fazla enfekte olan 2019-nCoV olarak bilinen koronavirüstün ekonomik şokunu fiyatladı. Fakat, virüsün gün ışığına çıktığı 11 milyon nüfuslu kent Wuhan, dünyaya kapalı durumda. Çin Yeni Yılı tatilinin hükümet tarafından zorunlu olarak uzatılması ile birlikte ekonomik üretimin en az üçte ikisini üreten iller, Şangay ve kilit doğu üretim merkezleri de dahil olmak üzere önümüzdeki hafta boyunca kapalı kalacak.

Tüm bu süre zarfında, virüsün küresel ekonomiye olan bedeli de artmaya devam ediyor. Çin’in küresel tedarik zincirindeki temel rolü, dünya genelindeki işletme sahiplerinin ve yöneticilerinin uzun bir krizde neler olacağını düşünmeye zorlandığı anlamına geliyor. Kraft Heinz Co.'nun CEO'su Miguel Patricio, “Herkes durumun nasıl gelişeceğini görmek için bekliyor” dedi. Gıda devinin Wuhan'daki küçük bir satış ekibi de dahil olmak üzere Çin'de birkaç bin çalışanı var. “Elbette tehlike, eğer bu devam ederse ve insanlar evde kalmak zorunda kalırsa, dağıtım, üretim açısından sorun yaşamaya başlamanızdır.” diye ekledi.